BAE’den dikkat çeken mesaj: Esad’ın Arap dünyasına dönme vakti geldi

Güncelleme Tarihi:

BAE’den dikkat çeken mesaj: Esad’ın Arap dünyasına  dönme vakti geldi
Oluşturulma Tarihi: Mart 21, 2023 07:00

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ı Abu Dabi’de kabul eden BAE Devlet Başkanı El Nahyan, Suriye’nin Arap dünyasına geri dönmesinin vaktinin geldiğini söyledi.

Haberin Devamı

ESAD rejimi, yeni diplomasi girişimlerine devam ediyor. Geçen hafta Rusya’yı ziyaret eden Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, hafta sonu da Birleşik Arap Emirlikleri’ne (BAE) bir ziyaret gerçekleştirdi. Bu, Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası Esad’ın Körfez bölgesine yaptığı ikinci ziyaret oldu. Bölge ülkeleri tarafından yeniden kabul edilmek için uğraşan Esad, geçen ay da bir başka Arap ülkesi Umman’da temaslarda bulunmuştu.

BAE İLE YAKINLAŞMA

Fransız haber ajansı AFP’ye göre BAE Devlet Başkanı Şeyh Muhammed bin Zayid Al Nahyan, “Suriye, kardeşlerinden çok uzun süredir ayrı kaldı, onlara ve Arap çevresine dönme zamanı geldi” ifadesini kullanarak, Şam’ın Arap bölgesine yeniden entegre edilmesinin önemine işaret etti. Önceki günkü görüşme ile ilgili Suriye Devlet Başkanlığı Ofisi de bir açıklama yayınlayarak, Beşar Esad’ın BAE’nin, ülkesi ile Arap devletleri arasındaki ilişkileri güçlendirme çabalarını takdir ettiğini aktardı. Esad’ın petrol zengini Körfez ülkesine ziyaretini değerlendiren AFP, bu gelişmenin geçen hafta Çin’in arabuluculuğu ile Suriye’de rakip tarafları desteklemiş İran ve Suudi Arabistan’ın yakınlaşmaya başlamasını izlediğine dikkat çekti.

Haberin Devamı

ESMA ESAD DA GİTTİ

Suriye Devlet Başkanı Esad’a 10 yıldan fazla süre sonra ilk kez dış gezide eşi Esma Esad da eşlik etti. Savaş döneminde meme kanserine yakalanan ve tedavi gören Esma Esad, BAE Devlet Başkanı’nın eşi Şehika Fatima bint Mubarak tarafından karşılandı. Suriyeli bir ailenin kızı olan ve Londra’da büyüyen, bilgisayar eğitimi gören Esma Esad’ın Beşar Esad ile evliliğinden üç çocuğu bulunuyor. Zaman zaman Suriye’de Esad ile birlikte ziyaretlere katıldığında kamuoyu önüne çıkıyor.

BAE’den dikkat çeken mesaj: Esad’ın Arap dünyasına  dönme vakti geldi

BİLGİ NOTU

Suriye’de iç savaşın patlak vermesi sorasında BAE ile Şam arasında ilişkiler kesilmiş; Suriye, Arap Birliği’nden ihraç edilmişti. 2018’de BAE, Şam’daki elçiliğini geri açarken o dönemden beri Şam rejiminin Arap dünyasına geri dönmesine aracı oluyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!