Almanya'da olaylı 1 Mayıs kutlamaları

Güncelleme Tarihi:

Almanyada olaylı 1 Mayıs kutlamaları
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 02, 2016 09:02

1 Mayıs, Almanya genelinde kutlandı. Birçok kentte yürüyüş ve mitingler olaysız tamamlanırken, Bad Segeberg’te bir kişi öldü. Zwickau’da aşı sağcılar mitingi basmaya kalkıştı. Hamburg ve Plauen’de de olaylar çıktı.

Haberin Devamı

Alman Sendikalar Birliği (DGB) bu yıl Stuttgart kentinde merkezi kutlama yaptı. DGB Başkanı Reiner Hoffmann, Almanya’da aşırı sağa ve artan yabancı düşmanlığına dikkati çekti.

Hoffmann, Stuttgart’ta kongresini yapan AfD’ye, “Kim ki sağ popülizmi istiyorsa, bunun sosyal adalet ve sosyal dayanışmayla ilgisi olmaz” mesajı gönderdi. 1 Mayıs İşçi Bayramını ‘Dayanışma için daha fazla zaman’ sloganıyla kutlayan DGB, bu yıl daha fazla dayanışma ve eşitsizliğin giderilmesine yönelik mesajlar verdi.

Hoffmann hükümete yaptığı çağrıda sosyal bölünmelere ve yabancı düşmanlığına karşı daha fazla çalışmaların yapılmasını istedi.

BAD SEGEBERG’TE1 KİŞİ ÖLDÜ

Bad Segeberg kentinde önceki gece geç saatlerde başlayan kutlamalar sırasında, bazı gruplar arasında çatışma çıktı. Çatışmada bir kişi öldü.

Polis, hangi grupların çatıştığı ve ölen kişinin kimliği hakkında ise bir açıklama yapmadı. Zwickau kentinde aşırı sağcılar Adalet Bakanı Heiko Maas’ın konuşma yaptığı mitingi dağıtmaya çalıştı.

Miting, aşırı sağcılara müdahale eden polisin koruması altında sürdürüldü ve bir şiddet olayı meydana gelmedi. Mitingi dağıtmaya çalışan aşırı sağcılar, taşıdıkları pankartlarda, Almanya’daki camilerin yasaklanmasını istedi.

DGB Güneybatı Saksonya bölgesi başkanı Sabine Zimmermann, olayı şiddetle kınayarak, 1 Mayıs gösterilerinde bugüne kadar böyle bir şey yaşamadığını, yine de tüm konuşmacıların, miting alanında kurulan sahneye çıktığını ifade etti.

Plauen kentinde de yaklaşık 500 aşırı sağcı, 1000 kişilik bir solcu grubuyla çatıştı. Polis, grupların başlangıçta birbiriyle çatıştığını, daha sonra da kendilerini engellemeye çalışan polislere taş ve şişelerle saldırdığını bildirdi.

Hamburg’ta çeşitli gruplar zaman zaman polisle çatıştı. Polis, bir askeri aracı kundaklayan 24 yaşındaki kişinin gözaltına alındığını, bazı göstericilerin de polise taş ve şişe attığını açıkladı. 

BAKMADAN GEÇME!