Avustralya'daki Christmas Adası Gözaltı Merkezi'nde isyan çıktı

Güncelleme Tarihi:

Avustralyadaki Christmas Adası Gözaltı Merkezinde isyan çıktı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 09, 2015 07:43

Avustralya'ya ait Christmas Adası Gözaltı Merkezi'nden kaçtığı iddia edilen bir sığınmacının ölü bulunması üzerine merkezdeki mülteciler isyan çıkardı.

Haberin Devamı

Merkezde kalan mültecilerin, İranlı Kürt sığınmacı Fazel Chegeni'nin pazar sabahı bir uçurumun dibinde ölü bulunması üzerine isyan çıkardığı açıklandı. Avustralya göçmenlik dairesi tarafından da doğrulanan isyanın devam ettiği bildirildi.

İsyan çıkartan mültecilerin bazı yerleri ateşe verdiği, isyan sonrasında güvenlik görevlilerinin merkezi terk ettiği belirtildi.

Avustralya Sınır Kuvvetleri (ABF) tarafından yapılan açıklamada, isyan sonrasında ortak kullanılan alanların kısmen zarar gördüğü ifade edildi.

Herhangi bir yaralanma vakasının bildirilmediği isyan ve ölüm olayıyla ilgili soruşturma, Avustralya federal polisi tarafından yürütülüyor.

Avustralyadaki Christmas Adası Gözaltı Merkezinde isyan çıktı


"SABAH YARDIM İÇİN BAĞIRDIĞINI DUYDUM"


Merkezdeki mültecilerden Matej Cuperka, Avustralya Yayın Kurumu'na (ABC) yaptığı açıklamada, isyanın Avustralya vizeleri iptal edilen mülteciler tarafından başlatıldığını ileri sürdü. İranlı mültecinin ölümünün çok şüpheli olduğunu iddia eden Cuperka, "Sabah açık bir şekilde yardım için bağırdığını duydum ve sonra ceset torbasında getirdiler sonrasında da her taraf kilitlendi" ifadelerini kullandı.

Mülteci Eylem Koalisyonu (RAC) tarafından yayımlanan basın bildirisinde ise ölü bulunan Fazel Chegeni'nin Avustralya'ya 2010 yılında geldiği, Christmas Adası Gözaltı Merkezi'ne ise yaklaşık 10 hafta önce Darwin'deki gözaltı merkezinden nakledildiği belirtildi.

MÜLTECİLERİ GÖZALTI MERKEZLERİNE GÖNDERİYORLAR

RAC sözcüsü İan Rintoul, Kürt mültecinin "cezalandırıcı bir rejimin" kurbanı olduğunu belirterek, "Bu zamanda hiçbir mültecinin gözaltında olmaması gerekir, ruhsal sağlık sorunları biliniyordu. Gözaltı bu tür problemleri ancak büyütür" diye konuştu.

Avustralya ülkeye illegal yollardan ulaşmayı başaran sığınmacıları ana karaya binlerce kilometre uzaklıktaki Nauru, Manus ve Christmas adalarındaki gözaltı merkezlerine gönderiyor. 203 mültecinin tutulduğu Christmas Adası Gözaltı Merkezi, Avustralya'ya 2 bin 650 kilometre uzaklıktaki Christmas Adası'nda yer alıyor.

BAKMADAN GEÇME!