Avrupalıların artık ‘unutulma hakkı’ var

Güncelleme Tarihi:

Avrupalıların artık ‘unutulma hakkı’ var
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 31, 2014 01:10

ABD’li arama motoru Google, Avrupa Adalet Divanı’nın iki hafta önce aldığı ‘unutulma hakkı’ kararını uygulamaya başladı.

Haberin Devamı

AB vatandaşları artık bir formla internetteki ilgisiz ve geçersiz kişisel verilere yönelik linklerin kaldırılmasını isteyebilecek.

AVRUPA Birliği’nin (AB) en yüksek yargı organı Avrupa Adalet Divanı, 13 Mayıs’ta verdiği kararda, internet ortamındaki “ilgisiz, geçersiz ya da aramaların işlenme amacını aştığı” kişisel verilere yönelik linklerin bireylerin talebi halinde kaldırılmasına hükmetmişti. Avrupa Adalet Divanı’nın bu kararında İspanyol Mario Costeja González isimli avukatın, 90’lı yıllarda borcundan dolayı evini satmak zorunda kaldığına dair haberin hâlâ Google’da yer aldığına dair şikayeti etkili olmuştu. Gonzalez, arama sonuçlarında çıkan haberin artık kendisiyle ilgili olmadığını belirterek “Haberin işime etkisi konusunda endişeliyim. İfade özgürlüğünün ise her zaman taraftarıyım” dedi. Hugo Guidotti isimli Madridli cerrah da bir gazetede 1991’de yayınlanmış bir habere yönlendirilen linklerin çıkartılması için başvurmuştu. Haber doktorun sözde yanlış yaptığı bir ameliyat ile ilgili idi.

Binden fazla başvuru

Adalet Divanı’nın bu şikayetleri dikkate alarak aldığı kararın ardından birkaç gün içinde bine yakın Avrupalı, Google’dan kendileriyle ilgili linkleri çıkarmalarını talep etti. Google ise önceki gece mahkemenin aldığı kararı uygulamaya başladığını ilan etti. Site, AB vatandaşlarının internetteki formu doldurarak “unutulma hakkı” taleplerini değerlendirmeye almaya başladıklarını açıkladı.

Haberin Devamı

Her biri ayrı değerlendirilecek

Google’dan kullancılarına yapılan açıklamada, “Adalet Divanı’nın aldığı kararın uygulanmasında, her bir isteği tek tek değerlendirip bireyin gizlilik hakları ile kamuoyunun bilgi edinme ve yayma hakkını dengelemeye çalışacağız. İsteğinizi dikkate alırken sonuçların sizin hakkınızda güncelliğini yitirmiş bilgiler içerip içermediğine bakacağız. Bu bilgilerin, örneğin mali dolandırıcılık, görevi kötüye kullanma, adli suç kayıtları veya hükümet görevlilerinin etik davranışlarıyla ilgili olup olmadığına da bakacağız” denildi.

Avrupa’dan görülemeyecek

Haberin Devamı

Google’ın bu kararıyla kişilerin internetten bilgilerinin kaldırılması talepleri daha kolay yürürlüğe girebilecek. Şirkete yoğun başvuru bekleniyor.
Financial Times’a konuşan Google Yönetim Kurulu Başkanı Larry Page, Avrupa Adalet Divanı’nın kararını uygulayacaklarını söylerken “Büyük bir şirketiz. Endişelere giderebilir, bunun için para harcayabiliriz. Ancak bu kararın zarar verici olduğunu düşünüyoruz. Dünyadaki otoriter devler değişiklikleri internet sansürüne yeşil ışık olarak görecek” diye endişelerini dile getirdi.
İnternet sansürünün dışında pedofillerin, suçluların, adları yolsuzlukla anılan siyasetçilerin “geçmişlerini” “unutulma hakkıyla” silmelerinden de endişe ediliyor.
Linkler sadece Avrupa’da internetten çıkarılacak. Diğer kıtalarda Google’da yine görülecek.

Unutulma hakkı nasıl talep ediliyor

Haberin Devamı

Kaldırma isteği için kişinin önce Google’ın sitesindeki yardım bölümünde yer alan formu doldurması gerekiyor.
Formda internet kullanıcıların hangi ülkede doğdukları soruluyor.
Kişi, Google aramasında görünen, kaldırılmasını istediği her bir bağlantıya ait URL’yi forma eklemek zorunda.
Bireyin, aramada çıkan bağlantıların niye alakasız, eski veya uygunsuz olduğunu açıklaması gerekiyor.
Google, sahte kaldırma istekleri aldığı için kimlik doğrulaması istiyor. Bu nedenle geçerli bir fotoğraflı kimliğin kopyasının forma eklenmesi isteniyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!