Avrupa’da ittifak savaşları kızıştı

Güncelleme Tarihi:

Avrupa’da ittifak savaşları kızıştı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 08, 2019 08:30

Avrupa Parlamentosu’nun (AP) yeni üyelerini belirlemek için tüm Avrupa Birliği ülkelerinde 23-26 Mayıs’ta yapılacak seçimlerde merkez sağın zayıflamasının, solun ise hezimet yaşamasının yüksek ihtimal olduğu bir ortamda seçim ittifakı manevraları gündemin üst sıralarında.

Haberin Devamı

AP’de ana akım partilerin egemenliğine darbe vurup vazgeçilmez unsur olmayı hedefleyen aşırı sağ ve popülist partiler ittifak trafiğinin en yoğun hissedildiği kanat. İtalya İçişleri Bakanı ve Lig’in lideri Matteo Salvini, şu ana kadar yapılamayanı yapıp aşırı sağı tek çatı altında toplamak için yoğun çaba harcıyor. İngiltere’nin seçime katılmayacağının kesinleşmesi halinde 705 koltuk için yapılacak yarışta aşırı sağ ve popülistler için yapılan öngörüler 153-168 koltuğa işaret ediyor. Bu sayının artma ihtimali de var.

Salvini başta Fransız aşırı sağcı lider Marine Le Pen ile olmak üzere aylardır diğer ülkelerdeki benzer eğilimli partilerle temasta. Bugün Milano’da Avrupa’daki diğer aşırı sağ ve popülist parti yetkilileriyle bir araya gelerek seçim bildirisi açıklayacak olan Salvini, olası bir ittifakın da temellerini atmaya çalışacak.

Haberin Devamı

YENİ ÇOĞUNLUK ARAYIŞI

Şu an bünyesinde İngiliz Muhafazakar Parti ve Polonya’da iktidarda olan Hukuk ve Adalet Partisi (PiS) gibi egemenlikçi partileri bulunduran Avrupa Muhafazakarlar ve Reformcular Grubu (ECR) da aşırı sağa göz kırpan bir tavır içinde. ECR Başkanı Jan Zahradil, “AP’de, Avrupa Halk Partisi (EPP) ile sosyalistlerin (S&D) eski koalisyonunun yerine geçecek yeni bir çoğunluk oluşturmaya hazırız” dedi.

MACRON DA DEVREDE

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un partisi LREM ise merkezde yer alacak bir grup oluşturma hedefiyle 26 ülkede temas halinde. ‘Avrupa’da Rönesans’ isteyen ancak çoğunluk oluşturma ihtimali düşük partiler LREM’in hedefinde. Temaslarına sol ve çevreci partileri de katan LREM, her ülkeden az sayıda da olsa üye toplayıp AP’de 100 sandalyeyi aşan bir güç oluşturabileceği görüşünde.

BREXIT FAKTÖRÜ

İlk hesaplar İngiltere’nin seçimde yer almayacağına yönelikti. İngiltere’nin AB’den ayrılması (Brexit) sürecinin yarattığı belirsizlik AP’ye yönelik öngörüleri de zorlamaya başladı. Brexit’in gerçekleşmemesi halinde İngiliz parlamenterlerin AP’de kalacak ve seçimin 751 koltuk için yapılacak olması aşırı sağın hesaplarını bozma potansiyeli taşıyor. Ayrılma sürecinin çok zorlu geçmesi de aşırı sağ partilerin AB’den ayrılma söylemlerini gözden geçirmeleri sonucunu doğurdu. 

Haberin Devamı

SAĞA KAYMA OLASILIĞI

AP’deki en büyük grup olan EPP, Avusturya, Bulgaristan ve İtalya’daki koalisyonların da etkisiyle eskiden tabu olan ‘aşırı sağ ve popülistler ile çalışma’ konusunda geçmişe göre daha esnek bir tavır içinde. İtalya ve Polonya’dan da gerekmesi halinde EPP’nin popülistlerle ittifaka gitmesi yönünde ciddi baskı var. EPP, bu yaklaşımı benimserse AP’deki tablo tamamen sağın lehine şekillenecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!