Avrupa liderleri İspanya'da bir araya geldi! Borrell'den Türkiye ve Azerbaycan mesajı

Güncelleme Tarihi:

Avrupa liderleri İspanyada bir araya geldi Borrellden Türkiye ve Azerbaycan mesajı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 05, 2023 16:56

Avrupalı liderler Avrupa Siyasi Topluluğu'nun üçüncü toplantısı kapsamında İspanya'da bir araya geldi. Avrupa Birliği Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın toplantıya katılmamasının üzücü olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

İspanya'nın ev sahipliğinde düzenlenen Avrupa Siyasi Topluluğu'nun üçüncü toplantısı Granada kentinde başladı. İlki geçtiğimiz yıl gerçekleştirilen, 40’tan fazla devlet ve hükümet başkanının katıldığı toplantıda Avrupa bölgesinin gelişimi ile Ukrayna, Sırbistan-Kosova ve Karabağ konuları ele alınacak.

Toplantı öncesi basına açıklamalarda bulunan Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın toplantıya katılmamasının üzücü olduğunu söyledi.
Kosova Cumhurbaşkanı Vjosa Osmani, İspanya'yı Kosova’da düzenlenen silahlı saldırı nedeniyle Sırbistan’a yaptırım uygulayan ülkelere katılmaya çağırdı. Osmani, "İspanya'nın, barışa, istikrara ve güvenliğe karşı gerçekleştirdiği korkunç saldırı nedeniyle Sırbistan'a karşı tedbir almak üzere diğer ülkelere katılmasını umuyorum” dedi. Osmani, yaptırımlar uygulanmadan Sırbistan ile görüşmeyeceklerini ifade etti.

Haberin Devamı

4'LÜ Toplantı

Azerbaycan, Türkiye'nin katılması şartı reddedildiği gerekçesiyle Avrupa Siyasi Topluluğu toplantısı sırasında Ermenistan ile yapılması planlanan 5'li toplantıya katılmayacağını duyurmuştu. Toplantının Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, AB Konseyi Başkanı Charles Michel ve Almanya Başbakanı Olaf Scholz ile 4'lü olarak yapılması bekleniyor.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un kuruluşuna öncülük ettiği Avrupa Siyasi Topluluğu’nun ilk toplantısı 6 Ekim 2022'de Çekya’nın başkenti Prag’da gerçekleştirilmiş, Ukrayna'daki savaş ve enerji krizi gibi konular ele alınmıştı. Moldova'da 1 Haziran’da gerçekleştirilen ikinci toplantıda ise Avrupa'da barış ve güvenlik, enerji konularına yönelik ortak çabalar görüşülmüştü.

AZERBAYCAN'DAN AÇIKLAMA

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Müşaviri Hikmet Hacıyev, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Azerbaycan’ın İspanya’nın Granada şehrindeki Avrupa Siyasi Topluluğu marjında yapılacak olan Azerbaycan ve Ermenistan toplantısına katılmama yönünde aldığı kararı hakkında açıklamada bulundu:

Haberin Devamı

“Azerbaycan, birçok barış girişiminde bulunan taraftır. Fransa'nın bölgedeki taraflı, militarist politikasına ve Güney Kafkasya'da bölgesel barış ve istikrara zarar veren duruşuna rağmen, Avrupa Birliği'nin ve Güney Kafkasya politikasını riske sokan eylemlerine ve Bakü'nün ısrarına rağmen, bölge ülkesi olan Türkiye’nin beşli formattaki (Azerbaycan, Ermenistan, Avrupa Birliği, Fransa ve Almanya) toplantıya katılmasına izin verilmemesi nedeniyle Azerbaycan Granada'daki görüşmeye katılmama kararı aldı”

Azerbaycan’ın toplantıya ev sahibi olarak İspanya'nın da katılmasını desteklediğini ifade eden Hacıyev, “Bu bakımdan Bazı uluslararası medya kaynaklarında bunu Azerbaycan'ın Ermenistan ile temas ve müzakereleri reddetmesi şeklinde sunması yanlıştır” ifadelerini kullandı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!