Asker gönderme için ABD-Irak teması

Güncelleme Tarihi:

Asker gönderme için ABD-Irak teması
OluÅŸturulma Tarihi: Ekim 15, 2003 08:14

ABD Başkanı George W. Bush'un Ulusal Güvenlik Danışmanı Condoleezza Rice, Türk askerinin Irak'a gitmesi konusunda Türk hükümeti ve Iraklılar ile temasta olduklarını belirterek, ''nasıl sonuçlanacağını göreceğiz'' dedi.

Haberin Devamı

IRAK'IN YENİDEN YAPILANMASINDA SURİYE'YE ROL ÖNERİSİ

Irak'ta ABD tarafından atanan Geçici Hükümet Konseyi'nin (GHK) üyesi Abdülaziz El Hekim, Suriye'nin, Irak'ın yeniden yapılanmasında rol alması gerektiğini söyledi. Ziyaret için Şam'da bulunan El Hekim, Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad tarafından kabul edildi. 
Suriye'nin resmi haber ajansı SANA, görüşmede, El Hekim'in Irak İslam Devrimi Yüksek Konseyi'nin, ''ülkede işgal sona ererek, ulusal egemenlik yeniden sağlanana ve iktidarın Irak halkına devrine kadar'' ulusal birliği sağlama çabalarının ele alındığını kaydetti. 
Irak'ın önde gelen Şii din adamlarından olan El Hekim de, gazetecilere yaptığı açıklamada, görüşmenin beklendiği gibi samimi, iyi ve olumlu geçtiğini söylerken başka ayrıntı vermedi. 
El Hekim, Şam'da daha sonra düzenlediği basın toplantısında da ''on yıllarca yıldır Irak halkının yanında olan Suriye'nin, Irak'ın yeniden yapılanmasında önemli rol üstlenmesi gerektiğini'' söyledi.

Rice, Beyaz Saray'da gazetecilere yaptığı açıklamada, Türk askerinin Irak'a yerleÅŸtirilmesinin ''hassas bir konu'' olduÄŸunu kaydederek, ''ancak Türkler'in yaptığını memnuniyetle karşıladık ve onlarla görüşmelerimizi sürdürüyoruz'' ifadesini kullandı.Â
  Â
Türklerin yanısıra Iraklılarla da, Türk askeri konusunda temasta olduklarını belirten Rice, ''bunun nasıl sonuçlanacağını göreceÄŸiz. Ancak ÅŸimdi bütün taraflarla temastayız'' diye konuÅŸtu.Â
  Â
Beyaz Saray Sözcüsü Scott McClellan da, gazetecilerle konuÅŸurken, Irak'a Türk askeri gönderilmesi konusunda ABD'nin Irak'taki sivil yöneticisi Paul Bremer ve diÄŸer yetkililerin, Irak Geçici Hükümet Konseyi üyeleriyle doÄŸrudan temasta olduÄŸunu ve Türk hükümeti yetkilileriyle de detaylara iliÅŸkin çalışmaların sürdürüldüğünü kaydetti.Â
  Â
Türk askerinin nerede konuÅŸlandırılabileceÄŸi yönündeki bir soru üzerine McClellan, ''bu detayları Türk hükümetiyle konuÅŸmayı sürdürüyoruz'' dedi.Â
   Â
''PENTAGON IRAK'IN YAPILANMASINDA ÖNDER KURULUŞ''
   Â
Öte yandan Condoleezza Rice, konuÅŸmasında, Beyaz Saray bünyesinde oluÅŸturulan ve kendisinin baÅŸkanlık ettiÄŸi Irak Ä°stikrar Grubu'nun, Pentagon'un Irak'taki yetkilerini azaltmadığını vurguladı.Â
  Â
Rice, ''bu konuda çok açık olmak istiyorum. Ben, ulusal güvenlik danışmanıyım. Benim iÅŸim, politika koordine etmektir. Ben faaliyette bulunmam, uygulamam, sadece politika koordine ederim. SavaÅŸ sonrası yeniden yapılanma çalışmalarını devam ettirecek olan, daha önce de olduÄŸu gibi, ABD Savunma Bakanı'dır. Bakan zaten çok iyi iÅŸ yaptı'' dedi.Â
  Â
Condoleezza Rice, ''Pentagon, Irak'ın yapılanmasında önder kuruluştur'' diyerek, Beyaz Saray'ın, Rumsfeld'in Irak'taki uygulamalarından rahatsız olduğu ve bu yüzden Irak İstikrar Grubu'nu kurduğu yönündeki söylentilere de yanıt vermiş oldu.

Haberin Devamı

RICE: IRAK'TA SORUMLULUK RUMSFELD'Ä°N

Haberin Devamı

Bu arada Rice, Irak'ın tekrar yapılanmasına ilişkin çalışmaların, Savunma Bakanı Donald Rumsfeld'in sorumluluğu altında devam edeceğini açıkladı.
  Â
Gazetecilere yaptığı açıklamada, Beyaz Saray'ın Irak konusunda tekrar düzenlemeye gitmesi ve kendisine daha fazla sorumluluk verildiğine dair haberleri yorumlayan Rice, ''Bu konuda tam bir görüş birliği içindeyiz. Irak'ın tekrar yapılandırılması konusunda idare Savunma Bakanlığı ve Bakan Rumsfeld'de'' dedi.
  Â
''Bu, ABD Başkanı George Bush'un politikası ve hepimiz onun için çalışıyoruz'' diyen Rice, tekrar düzenlemenin, Irak'ın yapılandırılması projelerinin daha rahat hayata geçirilmesi ve Pentagon ile Irak'taki Geçici Hükümet Konseyi'ne destek verilmesi amacıyla yapıldığını söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!