Anlaşmasız Brexit kapıda

Güncelleme Tarihi:

Anlaşmasız Brexit kapıda
Oluşturulma Tarihi: Mart 30, 2019 08:30

İngiltere Parlamentosu, Başbakan May’in AB ile yaptığı Brexit anlaşmasını üçüncü kez reddetti. May, “oylamanın vahim sonuçları olacağını” savunurken, İşçi Partisi lideri Corbyn, erken seçim çağrısı yaptı. AB Konseyi Başkanı Tusk ise üye ülke liderlerini 10 Nisan’da zirveye davet etti.

Haberin Devamı

İNGİLTERE’nin Avrupa Birliği’nden ayrılmasını (Brexit) sağlama amaçlı çekilme anlaşması bir kez daha Avam Kamarası engeline takıldı. İngiliz parlamenterler, 15 Ocak’ta 202’ye karşı 432, 12 Mart’ta ise 242’ye karşı 391 oyla reddettikleri Çekilme Anlaşması’na bu kez de 286’ya karşı 344 oyla geçit vermedi. Brüksel’de anlaşmasız ayrılık beklentisi en üst düzeye ulaşırken AB Konseyi Başkanı Donald Tusk, üye ülke liderlerini 10 Nisan’da zirveye çağırdı.

AB ile 18 ay müzakere ettiği belgeyi üçüncü kez oya sunarak kumar oynayan May, belgeye onay verilmesi halinde istifa edeceğini açıklamasına rağmen umduğu desteği bulamadı. Oylama sonrasında konuşan May, ‘vahim olası sonuçlar’ vurgusu yaparak, “12 Nisan’a kadar bir anlaşma sağlamak için zaman yok. Bu nedenle bir alternatif aranmalı. AB’den ayrılma amaçlı tüm opsiyonlar için çekilme anlaşmasına ihtiyaç var” dedi. Muhalefet lideri Jeremy Corbyn ise May’in hemen istifa etmesi gerektiğini savunarak genel seçim çağrısı yaptı. İskoç Ulusal Partisi (SNP) Grup Lideri Ian Blackford da bu çağrıya destek verirken süreçte el freninin çekilmesi ve Brexit’ten vazgeçme üzerinde durulmasını istedi.

Haberin Devamı

Aralarında eski Dışişleri Bakanı Boris Johnson, anlaşmasız Brexit’in en ateşli savunucularından Jacob Rees-Mogg gibi isimlerin de yer aldığı 41 Muhafazakar Parti üyesi daha önce ret oyu kullandıkları belge için ‘kabul’ oyu verse de May yine önemli boyutta bir parti içi muhalefetle karşı karşıya kaldı.

KRİTİK GÜN 12 NİSAN

İngiliz parlamenterler anlaşmaya onay verseydi Brexit, 22 Mayıs’ta anlaşmalı şekilde gerçekleşecekti. Şimdi ise Brexit için yeni tarih 12 Nisan. İngiltere’nin, ek uzatma talebinde bulunmaması halinde bu tarihte anlaşmasız Brexit gerçekleşecek. İngiltere’nin uzatma talebinde bulunması halinde ise bunu nasıl formüle edeceği önemli olacak. AB kurallarına göre, uzun süreli erteleme talep edilmesi İngiltere’nin 23-26 Mayıs’ta yapılacak Avrupa seçimlerine katılmasını zorunlu kılacak. Bu opsiyona şu an ne parlamenterler ne May sıcak bakıyor. 

Haberin Devamı

AB UMUTSUZ

Avam Kamarası’ndan onay çıkmayacağına başından bu yana neredeyse kesin gözüyle bakan AB açısından anlaşmasız Brexit giderek kaçınılmaz bir hal alıyor. AB komisyonu’ndan yapılan açıklamada, “Anlaşmasız Brexit artık olası senaryo. AB bu senaryo için Aralık 2017’den bu yana hazırlanıyordu ve artık tamamen hazır” denildi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!