Anlaşma durdu kaçışlar başladı

Güncelleme Tarihi:

Anlaşma durdu kaçışlar başladı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 29, 2016 20:51

AB-Türkiye anlaşmasındaki belirsizlik, Yunan adalarında bekleyen binlerce göçmeni isyan noktasına getirdi. Neredeyse durma noktasına gelen Yunan adalarına geçişte ise hareketlenme başladığı rakamlara yansıdı.

Haberin Devamı

Türkİye ile AB arasında imzalanan ve Ege’den Yunan adalarına giriş yapanları kapsayan anlaşma gereği 20 Mart’tan sonra Türkiye’den Yunanistan’a geçen mülteciler Türkiye’ye iade edilecek, Türkiye de geri kabul ettiği mülteci sayısı kadar Avrupa’ya Yunanistan üzerinden mülteci gönderecekti. Ancak AB ile yapılan anlaşma işleyemez duruma geldi. Çoğunluğu Midilli ve Sakız olmak üzere, adalardaki iade merkezlerinde bekletilen mülteciler, Türkiye’ye gönderilmemek için Yunanistan’a sığınma talebinde bulunmaya başladı. Sayının binleri bulması nedeniyle yetkililer bu talepleri değerlendirmekte zorlanınca, kamplarda de huzursuzluklar baş gösterir oldu. Kurallar gereği sığınmacı talebinde bulunan bir mülteci 2 haftadan fazla kamplarda tutulamayınca da sükûneti ile bilinen adalarda; protestolar, eylemler ve kriminal olaylar başladı.

Haberin Devamı

50’sİ AÇLIK GREVİNDE

Yunan kaynaklara göre halen adalarda 6 bin 826 mülteci bekliyor. Bunların 3 bin 655’i Midilli’de, 2 bin 279’u Sakız’da 892’si ise Samos’ta. Sığınma talebinde bulunan 300 civarında mülteci, birebir görüşmeye alındı. 500 kadarı ise prosedürlerin ikinci aşamasına geçti. Türkiye’ye dönüp buradan Avrupa’ya gitmek isteyen 50 kadar mülteci ise açlık grevine başladı.

Türkiye-AB arasındaki anlaşmadaki belirsizlikle birlikte neredeyse tamamen durdurulan Ege Denizi’nden kaçak geçişlerde ise kıpırdanma olduğu kayıtlara yansıdı. UNHCR (Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği) verilerine göre nisanda 3 bin 655, mayısın 26’sına kadar 1159 mülteci Türkiye’den adalara geçti.

SON KAFİLE 20 MAYIS’TA GELDİ 

AB ile Türkiye arasında varılan anlaşmayla, 20 Mart’tan sonra Yunanistan’a geçen sığınmacıların iadesini öngören Geri Kabul Anlaşması’nın uygulanması kapsamında en son ve 4’üncü kafile 20 Mayıs’ta geldi. Dikili Limanı’na yanaşan feribottaki göçmenlerin Sakız’dan

5 Afgan, Samos’tan 5 kişilik Iraklı aile ile Midilli’den 1’i Afgan, 5’i Cezayir, 5’i İran ve 17’si Fas uyruklu toplam 22 göçmen oldukları öğrenildi. AB ve Türkiye arasından imzalanan mutabakat gereğince Yunanistan’ın Midilli Adası’ndan 4 Nisan’da 202 ve 8 Nisan’da ise 123 mülteci Dikili Limanı’na getirilmişti. 26 Nisan’da ise Midilli Adası’na geçen 13 mülteci ile Çeşme’ye 5 ve Bodrum’a 31 göçmen iade edilmişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!