Ankara’dan 12 mil yorumu: Yunanistan kararlılığımızı gördü

Güncelleme Tarihi:

Ankara’dan 12 mil yorumu: Yunanistan kararlılığımızı gördü
Oluşturulma Tarihi: Ekim 25, 2018 01:40

Yunanistan Başbakanı Çipras’ın karasuların 12 mile çıkarılmasına ilişkin cumhurbaşkanlığı kararnamelerini durdurup bunun meclise yasa tasarısı olarak getirilmesi yönündeki kararı Ankara’da olumlu bulundu.

Haberin Devamı

YUNANİSTAN Başbakanı ve Dışişleri Bakanı Aleksis Çipras’ın, karasuların 12 mile çıkarılmasına ilişkin Cumhurbaşkanlığı kararnamelerini durdurup, meclise yasa tasarısı olarak getirilmesi yönünde karar vermesini Ankara, “Atina, Türkiye’nin kararlılığını bir kez daha gördü” diye değerlendirdi. Hürriyet’e konuşan Türk yetkililer, önceki gün Dışişleri Bakanlığı’na çağrılan Yunanistan’ın Ankara Büyükelçisi Petros Mavroidis’e, “Karasuları 12 mile çıkarıldığı dünyaya açıklandığı takdirde, Türkiye bunu dünyadan gelecek tepkileri hiç bir şekilde dikkate almadan kesinlikle savaş nedeni (casus belli) olarak görüp anında askeri müdahalede bulunacaktır. Bu konuda kesin kararlıyız” mesajının verildiğini söyledi.

GÜNDEMDEN ÇIKARILMALI

Ankara’daki kaynaklar, “Yunanistan, Türkiye’nin 12 mil konusundaki hassasiyetini artık ölçmekten, tartmaktan vazgeçmeli. Aksi durumda askeri olarak gereken yanıtın verileceğini unutmamalı. Aslında 1 Haziran 1995’te aldıkları bu karara, TBMM 8 Haziran 1995’te ‘Bunu savaş sebebi sayarız’ açıklamasıyla yanıt vermişti. Sayın Çipras’ın Cumhurbaşkanlığı kararnamelerini durdurması önemli. Ancak kendisine tavsiyemiz bu konuyu tamamen Yunanistan’ın gündeminden çıkarmasıdır” diye konuştu.

Haberin Devamı

YUNAN BASINI NE DEDİ

YUNAN Başbakanı Çipras’ın ülke karasularının kademeli olarak 6 milden 12 mile çıkartılmasıyla ilgili üç cumhurbaşkanlığı kararnamesi taslağını iptal edip bunun bir yasa tasarısını şeklinde hazırlanmasına karar vermesini Yunan haber sitelerinin bir kısmı ‘geri adım’ olarak niteledi. Buna göre Çipras bu kararı, 12 mil konusunun bu aşamada gündemden düşmesi için aldı. Yunan medyası Dışişleri eski Bakanı Kocyas’ın giderayak devir teslim töreninde 12 mil kararnameleri hazırladığını söyleyerek Çipras’tan ‘rövanş almak’ istediğini de iddia etti. Kocyas, Yunan Savunma Bakanı Kammenos ile kavga etmiş, Çipras ise bu kavgaya taraf olmamıştı. ( Yorgo KIRBAKİ/ATİNA )

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!