Anayasa mahkemesi NPD'yi görüşüyor

Güncelleme Tarihi:

Anayasa mahkemesi NPDyi görüşüyor
Oluşturulma Tarihi: Mart 02, 2016 09:14

Almanya Anayasa Mahkemesi NPD'nin kapatılması için dün sözlü görüşmelere başladı. Çok sayıda politikacının da izlediği davanın ilk oturumunda NPD avukatı, mahkemenin iki üyesi hakkında, tarafsız olmadıkları gerekçesiyle reddi hakim talebinde bulundu. Mahkeme, hakimlerin politik görüşleri olabileceği gerekçesiyle reddi hakim talebini ret etti.

Haberin Devamı

Almanya'da 60 yıl aradan sonra tekrar bir partinin kapatılması gündemde. Federal Anayasa mahkemesi, 1956 yılında Alman Komünist Partisi'nin (DKP) kapatılmasından sonra şimdi de aşırı sağcı ve yabancı karşıtı Alman Milliyetçi Parti'nin (NPD) kapatılmasını görüşmeye başladı.

Anayasa mahkemesi NPDyi görüşüyor


Dün başlayan ve bugün ile yarın da devam edecek oturumda NPD'nin kapatılıp kapatılmayacağı görüşülüyor.

Dava, 2013 Aralık ayında Eyaletler Meclisi'nin talebi üzerine başladı.

Anayasa mahkemesi NPDyi görüşüyor


REDDİ HAKİM TALEBİ


Karlsruhe kentinde başlayan oturumu aralarında Federal Meclis üyeleri ve üç eyalet başbakanın da bulunduğu çok sayıda politikacı ile Anayasayı Koruma Teşkilat Başkanı Hans Georg Maassen da izledi. Partilerin üst düzey yöneticilerinin oturumu izlemesi gövde gösterisi olarak yorumlandı.

Anayasa mahkemesi NPDyi görüşüyor


Oturum başlar başlamaz NPD'nin Avukatı Peter Richter, mahkemenin iki üyesi için retti hakim talebinde bulundu. Avukat Richter, Mahkeme hakimleri Peter Müller ve Peter Huber hakkında tarafsız olmadıkları gerekçesiyle davaya bakmamalarını talep etti. NPD avukatı Müller'in Saarland eyalet başbakanlığı yaptığı sırada, Huber'in de Thühringen Eyaleti İçişleri Bakanlığı sırasında NPD ile ilgili yaptıkları eleştirisel açıklamaları reddi hakim talebine gerekçe olarak gösterdi. Oturumun öğleden sonraki bölümünde reddi hakim talebinin mahkeme reddetti.

Anayasa mahkemesi NPDyi görüşüyor


Mahkeme Başkanı Andreas Vosskuhle gerekçe olarak, mahkeme hakimlerinin hakim olmadan önce politik görüşleri olabileceğini gösterdi.

Haberin Devamı

13 YIL ÖNCE NE OLMUŞTU
Yaklaşık beş bin 200 üyesi bulunan NPD hakkında 2003 yılında da kapatılma davası görüşülmüştü. Ancak yüksek mahkeme, NPD'nin federal ve yerel yönetimlerinde sayıları 30 ile 200 arasında değişen iç istihbarattan sorumlu Anayasayı Koruma Teşkilatı ajanları bulunduğu ve istihbaratın parti üzerinde etkisi olabileceği gerekçesiyle davayı reddetmişti. Aynı gerekçenin tekrar gösterilmemesi için istihbarat, 2012 yılından beri parti içinde görev alan veya üye olan hiçbir NPD'liden para karşılığında bilgi almadığını daha önce açıklamıştı.

NPD, Almanya'da yabancı düşmanlığı, ırkçılık ve şiddet kullanmakla suçlanıyor. Dünkü oturumda Anayasa Mahkemesi Başkanı ve üyeleri dosyanın içeriği ile ilgili NPD avukatlarına sorular yöneltti. Avukatlar da savunma yaptı. 


Anayasa mahkemesi NPDyi görüşüyor


Dünkü oturumu izleyen Eyaletler Meclisi dönem Başkanı ve Saksonya eyalet Başbakanı Stanislaw Tillich “Son iki yıldır dava için çok ciddi hazırlık yaptık” dedi.

Mahkeme bugün ve yarın da davayı görüşmeye devam edecek.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!