Amerikan istihbaratına göre Ukrayna’da çatışmalar yavaşladı

Güncelleme Tarihi:

Amerikan istihbaratına göre Ukrayna’da çatışmalar yavaşladı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 05, 2022 07:00

ABD Ulusal İstihbarat Direktörü Avril Haines, Ukrayna’da çatışmaların yavaşladığını, bunun kış aylarında da süreceğini gözlemlediklerini söyledi.

Haberin Devamı

ABD istihbaratı, Ukrayna’daki çatışmaların yavaşlamaya başladığını ve bunun önümüzdeki kış aylarında da devam edeceğini düşünüyor. BBC’nin aktardığına göre ABD Ulusal İstihbarat Direktörü Avril Haines, Rusya ve Ukrayna kuvvetlerinin bahar aylarında karşı saldırı için “onarım, ikmal ve yeniden yapılandırmaya” gideceğini söyledi.

BAKHMUT VE DONETSK

Son dönemde Rusya, Ukrayna’nın enerji altyapısına yönelik saldırılar düzenliyordu. 24 Şubat’ta Rusya’nın saldırısıyla başlayan Ukrayna’daki savaş dokuzuncu ayına girdi, ancak Moskova ele geçirdiği toprakların yarısından fazlasını kaybetti. Haines, ABD’nin California eyaletindeki bir savunma forumunda, çatışmaların şu anda Ukrayna’nın doğusundaki Bakhmut ve Donetsk bölgesi çevresinde yoğunlaştığını söyledi. Rusya’nın geçen ay Herson bölgesinin batısındaki birliklerini çekmesinin ardından çatışmaların yavaşladığını belirten Haines, şöyle konuştu: “Çatışmalanın yoğunluğunun azaldığını şimdiden görüyoruz ve önümüzdeki aylarda da bunu görmeyi umuyoruz.”

Haberin Devamı

Amerikan istihbaratına göre Ukrayna’da çatışmalar yavaşladı
Avril Haines

KARŞI SALDIRI OLUR MU

Haines, hem Ukrayna hem de Rus ordularının kıştan sonra herhangi bir karşı saldırıya hazırlanmak isteyeceğini söyledi ve ekledi: “Ancak Rusların bunu yapmaya gerçekten hazır olup olmayacağı konusunda ciddi şüphelerimiz var.” ABD istihbaratının Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in şu aşamada ordusunun ne kadar zor durumda olduğunu tam olarak göremediğine inandığını kaydeden Haines, “Moral eksikliği, ikmal, lojistik ve karşı karşıya oldukları bir dizi sorun nedeniyle cephane kıtlığı görüyoruz” dedi.

Amerikan istihbaratına göre Ukrayna’da çatışmalar yavaşladı

ERİYEN STOK İÇİN FORMÜL ARANIYOR

Rusya’nın işgale başlamasından bu yana NATO ve Avrupa Birliği ülkelerinden eşi benzeri görülmemiş askeri destek almayı sürdüren Ukrayna’nın daha hızlı teslimat talebi stokları zorluyor. Mevcut stokların hızla erimeye başlaması, bir yandan Batı’nın desteğinin sürdürülebilirliğini tartışmaya açarken diğer yandan formül arayışlarını gündeme taşıdı. Stoklardaki azalma nedeniyle önümüzdeki dönemde bazı ülkelerin Ukrayna’ya silah desteğinin yavaşlama riski belirirken bazı ülkelerde Sovyet dönemi mühimmatın yeniden üretilmesi tartışılan konular arasında. Ukrayna’nın talep ettiği yüksek maliyetli ve yeni teknolojiye sahip silah ve sistemler yerine stok seviyesi yüksek, maliyeti düşük ancak daha eski teknoloji ürünü unsurların devreye sokulması da değerlendiriliyor. ABD, taahhüt edilen hava savunma sistemi NASAMS’ların üretiminin uzun zaman alacak olması nedeniyle bu sistemleri kullanan NATO ve Ortadoğu ülkeleriyle Ukrayna’ya kaydırma yapmaları için temasta.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!