Ambargoya uyan ülkelere oligark yatları başa bela oldu

Güncelleme Tarihi:

Ambargoya uyan ülkelere oligark yatları başa bela oldu
Oluşturulma Tarihi: Eylül 26, 2023 07:00

Karayipler’deki Antigua ve Barbuda ada ülkesinde el koyulan Alfa Nero isimli yat, ülkeye haftada 28 bin dolarlık masraf çıkarıyor.

Haberin Devamı

Ukrayna savaşının başladığı Şubat 2022’den itibaren Batı ülkeleri Kremlin yönetimine yakın Rus oligarkların mal varlıklarına yaptırım uygularken, söz konusu ultra lüks yatlar olduğunda durum bazı bölgeler için sürdürülebilir olmaktan çıkmış gibi görünüyor. Amerikan Wall Street Journal gazetesinin haberine göre, milyonlarca dolarlık yatların bakım masrafları, ülkeler için ciddi bir maddi yük oluşturuyor. Bunun en çarpıcı örneklerinden biri ise Karayipler ülkesi Antigua ve Barbuda’ya demirleyen 80 metrelik Alfa Nero isimli yat.

AYLIK MASRAFI 112 BİN DOLAR

93 bin nüfuslu ada ülkesinin hükümeti, Rus oligark Andrey Grigoryevich Gurye’ye ait el konan Alfa Nero isimli yatı, ‘kasırga durumunda liman için risk oluşturduğu’ gereçesiyle satmak istedi. Fakat alıcı çıkana kadar geçecek sürede yatın bakımı için hükümetin kasasından haftada 28 bin dolar (yaklaşık 700 bin TL) harcama yapılması gerekiyor. Ada sakinleri, vergilerinin bu lüks yatın bakımına harcanmasından rahatsız. Mürettabattan çoğu maaş alamadıkları için ayrılırken, yatta kalan 6 kişi şampanya, ıstakoz ve havyar stokunu yiyerek tekrar denize açılacakları günü bekliyor.

Haberin Devamı

AVRUPA’DA DA TARTIŞMA KONUSU

Ayrıca İtalya’da da kolluk kuvvetleri, 2022’den bu yana en az dört yat ve 20 lüks evin yanı sıra otomobil ve sanat eserlerine el koydu. İtalyan hükümeti geçen yıl yat ve villa gibi varlıkların acil bakım maliyetlerini karşılamak için bütçeden 13.7 milyon Euro harcadı. Benzer tartışmalar lüks villalara el koyulan İngiltere’de de yaşanıyor.

BİLGİ NOTU: Batı Ukrayna işgali nedeniyle Kremlin’e baskıyı arttırmak için Rusya lideri Putin’e yakın zengin işadamlarının yurtdışındaki mal varlıklarına el koymaşa gitmişti. El koyulan toplam varlığın 58 milyar dolara ulaştığı tahmin ediliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!