Almanya’nın silah ihracatı rekor seviyeye ulaştı

Güncelleme Tarihi:

Almanya’nın silah ihracatı rekor seviyeye ulaştı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 21, 2016 10:42

Almanya, hükümetin “azaltacağız” sözüne rağmen 2015 yılında silah ihracatında rekor seviyeye ulaştı. Hükümet, geçen yıl 7.5 milyar Euro’luk silah ihracatı gerçekleştirdiklerini duyurdu.

Haberin Devamı

İktidara gelmeden önce silah ihracını sıkı denetime tabi tutup azaltacağı sözünü veren Federal Ekonomi Bakanı ve Sosyal Demokrat Parti (SPD) Başkanı Sigmar Gabriel, sözünü yerine getirmedi. Berlin Federal Basın Evi’nde 2015 yılı silah ihraç raporunu açıklayan Gabriel, Almanya’nın geçtiğimiz yıl 7,5 milyar Euro’luk silah ihracı yaptığını söyledi.

Almanya’nın 2014 yılında 6,5 milyar Euro’luk silah satışı yaptığı kaydedildi. İngiltere’ye 1,1 milyar Euro’luk askeri uçak satışı olduğunu belirten Ekonomi Bakanı Gabriel, “Müttefik İngiltere’ye satışta bir sorun yok.” dedi.

KATAR’A LEPORAD TANKI SATILDI

Gabriel, Almanya’nın Suudi Arabistan ve Katar başta olmak üzere kriz bölgelerine silah satışı yapması çok eleştirilmesine rağmen 2015 yılında Katar’a 1,6 milyar Euro tutarında Leopard 2 tankı ve parçasının satıldığını söylerdi.

Gabriel, Katar’a silah satış onayını 2013 yılında iktidarda bulunan Hıristiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU) ve Hür Demokrat Parti (SPD) koalisyonun verdiğini ve bu kararın iptal edilemediğini dile getirdi.

Haberin Devamı

Silahların satışına onay veren Federal Güvenlik Konseyi’nde CDU’lu bakanlıkların Katar’a satışın gerçekleşmesi yönünde ısrarcı olduklarını ileri sürdü. Gabriel, 500 milyon Euro’luk silah satışının Güney Kore’ye gerçekleştiği bilgisini verdi.

HAFİF SİLAHLARIN SATIŞI AZALDI

Silah satışının azaltılması hedefinden vazgeçmediğini söyleyen Gabriel, 2015’in sevindirici haberinin, hafif silahların satışının azalması olduğunu söyledi. 2014’e göre hafif silah satışı yüzde 30 azalarak 33,9 milyon Euro’ya geriledi. Ekonomi Bakanı Gabriel, bakanlığı döneminde fiili olarak 3,97 milyar Euro’luk satış izni verildiğini kaydetti.

GABRİEL, SİLAH İHRACATINI BAĞIMSIZ UZMANLARA İNCELETECEK

Dünyanın dördüncü en çok silah ihraç eden ülkesi olarak öne çıkan Almanya’nın silah ihraç yöntemini bağımsız uzmanlar komisyonuna inceleteceği bilgisini veren Ekonomi Bakanı Gabriel, bilirkişilerce yeni bir yasaya ihtiyaç olup olmadığının belirleneceğini kaydetti. Gabriel’in yeni bir yasa çıkışına karşı gelen CDU ise silah ihracatı ile ilgili gerekli her şeyin düzenlendiğini vurguladı.

BAKMADAN GEÇME!