AfD’li politikacıya anayasa dersi

Güncelleme Tarihi:

AfD’li politikacıya anayasa dersi
Oluşturulma Tarihi: Ekim 07, 2016 13:16

Halkın seçtiği politikacılara, İslam ve yabancılara karşı kin ve öfke kusan PEGIDA gibi hareketler, demokrasi için bir tehlike mi?

Haberin Devamı

Alman Televizyon Kanalı ZDF’te sunucu Maybrit İllner bu soruyu sordu, Adalet Bakanı Heiko Maas ile yabancı karşıtı parti AfD Başkan Yardımcısı Alexander Gauland tartıştı. Gauland, “İslam, bizim anayasamız, değerlerimiz, düşüncelerimiz ve kadına bakışımızla bağdaşmıyor. Çünkü İslam, siyasi bir ideoloji. Katolik, Protestan din anlayışı gibi bir din değil” dedi. 

Bu nedenle ülkede Müslüman mülteci istemediklerini savunan Gauland’a sunucu Maybrit İllner, “Sizce barışçıl Müslüman var mı o zaman” diye sordu. Gauland, “Birkaç kişi var” diye karşılık verdi.
Adalet Bakanı Maas (SPD) ise Gauland’a, “Bu ülkede din özgürlüğü var. Alman Anayasası din özgürlüğünü güvence altına alıyor” diye çıkıştı. Gauland'ın, “1949’da yapılan anayasa, Almanya'nın bugünkü durumunu önceden göremezdi” sözleri üzerine de din özgürlüğünün Almanya'da 1949'dan önce de güvence altında olduğunu hatırlattı.

Haberin Devamı

PEGIDA, KİN VE ÖFKE KUSUYOR

Gauland, AfD'li politikacıların, “Her Alman pasaportu taşıyanın Alman olamayacağı” sözlerini de savundu. Gauland, mülteci akınını, barbarların bin yıl önce Roma İmparatorluğu’nu istilasıyla kıyasladığı sözlerinin de arkasında olduğunu söyledi. Oturuma katılan aşırı sağ uzmanı Olaf Sundermeyer, “Gauland Nazi değil, ama nazilere kapıları açıyor” diye suçladı. Sundermeyer, PEGIDA hareketinin ülkede kin ve öfke kustuğuna, demokrasi için bir tehlike olduğuna, AfD'nin PEGIDA’ya “Bizim doğal müttefiğimiz” diyerek sahip çıktığına dikkati çekti. CDU’lu politikacı Mike Mohring ise bağıranların, Almanya’nın geleceğini belirlemeye çalışmasının ülke için iyi olmadığını söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!