AfD yol ayrımında

Güncelleme Tarihi:

AfD yol ayrımında
Oluşturulma Tarihi: Nisan 30, 2016 10:05

Almanya’da siyasi havayı tehdit eder hale gelen AfD’nin bu hafta sonu kurultayı var. Gözler, siyasi rotasını İslam ve yabancı karşıtlığına yönlendirmek isteyen AFD kurultayına çevrildi.

Haberin Devamı

Almanya için Alternatif Parti (AfD) Euro’yu kaldırıp yerine tekrar Alman Markı’nı getirme hedefiyle 2013 Şubatı’nda kuruldu. Euro karşıtı politikası pek tutmadı. AfD sönüp gidecek derken, mülteci krizi imdadına yetişti.

Yabancı ve İslam karşıtı PEGIDA hareketinin de etkisi altına giren AfD, Almanya’da siyasi manzara ve havayı ciddi biçimde tehdit eden bir aşamaya geldi. Bu hafta sonu AfD’nin Stuttgart’ta kurultayı var. Gözler, siyasi rotasını tamamen İslam ve yabancı karşıtlığına yönlendirmek isteyen AFD kurultayına çevrildi.

Kurultayın ana gündemi yeni program. Kurultaya üç program taslağı geliyor. Yönetim kurulunun hazırladığı 80 sayfalık taslak, “İslam Almanya’ya ait değildir” ibaresiyle başlıyor ve “Ortodoks İslam bizim anayasal düzenimiz ve kültürümüzle bağdaşmaz” diye devam ediyor. Taslakta minare, ezan ve çarşafın İslam’ın simgesi olduğu gerekçesiyle yasaklanması isteniyor.

CAMİ, SÜNNET, KURBAN 

Haberin Devamı

Bu taslağa karşı çok daha sert iki taslak daha var. Aşağı Bavyera teşkilatının hazırladığı taslak cami inşaatının, sünnetin ve İslami usullere göre hayvan kesiminin yasaklanmasını istiyor. “İslam dünyaya hükmetme hedefine 190 ülkeden 57’sinde ulaştı” diye yazıyor.

Üç taslağın yanında parti programında değişiklik yapılmasına yönelik bin 600 önerge daha bulunuyor.

Parti yönetim kurulu taslağının temel alınıp alınmayacağına da kesin gözle bakılamıyor. Kurultay bu açıdan AfD için bir yol ayrımı anlamına geliyor.

Kurultayda partinin daha fazla aşırı sağ kanadın hakimiyeti altına gireceğinden korkuluyor. AfD’nin Thüringen Eyalet Meclisi Grup Başkanı Björn Höcke radikal kanadın başını çekenler arasında geliyor.

Parti Başkanı Frauke Petry, kurultay öncesi “AfD ne istediğine karar vermeli” diyerek aşırı sağ çizgiye karşı uyardı. Petry, bir yanda partinin İslam karşıtı siyasi rotasını savunuyor, diğer yanda aşırı sağa karşı da sınır konulmasını istiyor.

Parti içinde aşırı sağın etkisini bilen Petry, nazi dönemini çağrıştıran “Kan bağı” gibi kavramların da rahatça kullanılabilmesini söylüyor.

AfD, programında siyasi İslam yerine “İslam Almanya’ya ait değildir” diyerek bir dini bütünüyle karşısına alıyor. AfD gibi partiler toplumda zıtlıkları, sorunları, önyargıları körükleyerek, iktidara gelmeyi hedefliyor. Bunu yaparken, toplumu kutuplaştırıyor ve bölüyor. İç barışı tehlikeye sokuyor. AfD gelecekte Almanya’yı son derece gerecek görünüyor.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!