AfD Başkanı Frauke Petry anlattı ama kimse inanmadı

Güncelleme Tarihi:

AfD Başkanı Frauke Petry anlattı ama kimse inanmadı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 23, 2016 09:32

AfD Başkanı Frauke Petry, Berlin’de yabancı gazetecilerle buluştu... Petry’ye, “Sınırda polis gerekirse silah kullanmalı sözünüzü bugün de söyler miydiniz?” diye sordum. Bu soruya ne ‘Hayır’, ne de ‘Evet’ dedi. Diğer gazeteciler de, Clausnitz’de mülteci otobüsünün önünün kesilmesini hatırlattı. Petry, aşırı sağla ilişkileri olmadığını anlatmaya çalıştı ama pek inandırıcı olmadı.

Haberin Devamı

Almanya doğudaki Saksonya Eyaleti’nde yaşanan gelişmeleri tartışıyor. Son iki yeni gelişme gözleri yeniden

AfD Başkanı Frauke Petry anlattı ama kimse inanmadı

bu eyalete çevirdi. Saksonya, Almanya’nın doğusunda 4 milyon nüfuslu küçük bir eyalet. Dresden başkenti. Ama bu küçük eyalet Almanya’yı giderek korkutuyor. Seri cinayetleri işleyen NSU terör örgütü bu eyaletin Zwickau kentinde yuvalandı. İslam ve yabancı karşıtı PEGIDA yine bu eyaletin başkenti Dresden’de kuruldu. Şimdi de son yaşanan iki olay siyaset ve kamuoyunda ‘Niçin Saksonya’ tartışmasını başlattı. 

YOLU KESTİLER

Birinci olay Clausnitz kentinde yaşandı. Otobüsle 15 mülteci getirildiğini öğrenen bir grup, otobüsün önünü kent girişinde kesti ve içindeki kadın ve çocuk mültecilere “Biz halkız. Defolup gidin” diye bağırdı. İki saat boyunca mülteciler otobüste korkulu anlar yaşadı. Korkudan ağlayan bir mülteci çocuğu bir polisin boğazını sıkarcasına çekip otobüsten indirdiği görüntüler, kamuoyunu ayağa kaldırdı. 

ALEVLERİ ALKIŞLADILAR

Daha bu olay tam bitmeden, ikincisi geldi. Bautzen kentinde cumartesini pazara bağlayan gece, 300 mülteci için hazırlanan bir bina kundaklandı. Almanya’da sürekli mülteci yurtları kundaklanıyor. Ama bir grup, binanın alevler içinde yanmasına alkış tutup tezahürat yaptı. Hatta yangını söndürmeye çalışan itfaiye ekiplerini engellemeye çalışanlar oldu. Saksonya Eyalet Başbakanı CDU’lu Stanislaw Tillich, “Bunlar insan değil, birer cani” diye olayı sert bir dille kınadı.
Başbakan Merkel de iki olayı Almanya için çok utanç verici diye niteledi. Boş mülteci yurdunun ateşe verildiği Bautzen kenti Belediye Başkanı Alexander Ahrens, “Niçin hep Saksonya” sorusuna, “Bunların zihinsel kundakçıları var” dedi. Belediye Başkanı, isim vermeden zihinsel kundakçı olarak mülteci karşıtı “Almanya için Alternatif Parti” (AfD) Başkanı Frauke Petry’yi işaret etti. Petry’nin “Sınırdan kaçak girmeye çalışan mültecilere polisin gerekirse silah kullanması gerektiği” sözünü hatırlattı.

AfD Başkanı Frauke Petry anlattı ama kimse inanmadı

Frauke Petry’nin açıklamalarını, çok sayıda gazeteci takip etti.

PETRY’YE SORDUM

AfD Başkanı Petry’nin, Berlin’de görev yapan yabancı gazetecilerle dün buluşması vardı. Olaylar tesadüfen bu toplantıya denk geldi. Petry’ye, “Sınırda polis gerekirse silah kullanmalı sözünüzü bugün de söyler miydiniz?” diye sordum.
Ne ‘Hayır’ dedi, ne de ‘Evet’ ve şu yanıtı verdi:
“Elbette sınır güvenliği için tüm barışçıl imkanlar denenmeli...” Petry, bu sözlerle tepki çeken açıklamasını yumuşatmaya çalıştı. Petry, AfD olarak bu tür eylemleri desteklemediklerini söyledi. Bir gazeteci, “O zaman ‘Bu kişiler bize oy vermesin’ diye çağrı yapabilir misiniz?” diye sordu. Bu soruya, “Seçmene bana oy verme demek, siyaseten akıllıca olmaz” cevabını verdi.Petry, Clausnitz’de mülteci otobüsünün önünün kesilmesi olayından da mültecileri sorumlu gösterdi. Mültecilerin otobüste göstericilere karşı hiç hoş olmayan sözler sarfettiğini, orta parmak işareti yaptığını ve ortamı gerdiğini söyledi. Petry, aşırı sağla ilişkileri olmadığını anlatmaya çalıştı ama pek inandırıcı olmadı.

BAKMADAN GEÇME!