AB’den Polonya’ya basın incelemesi

Güncelleme Tarihi:

AB’den Polonya’ya basın incelemesi
Oluşturulma Tarihi: Ocak 13, 2016 20:22

AVRUPA Birliği Komisyonu, yargının bağımsızlığı ve medya özgürlüğü alanlarında Avrupa standartlarına ve ilkelerine uyumu şüpheli adımlar atan Polonya’yı hukuk devleti açısından incelemeye aldı.

Haberin Devamı

Sürecin sonunda hukukun üstünlüğü alanında ciddi ihlaller belirlenmesi ve bunların giderilmemesi halinde bu ülkenin AB içindeki oy hakkının askıya alınma riski var. İlk kez işletilen prosedürün devreye sokulduğunu açıklayan AB Komisyonu Birinci Başkan Yardımcısı Frans Timmermans, işbirliğine dayalı bir yaklaşım içinde olduklarını belirterek, “Amacımız sorunu çözmek, suçlamak ya da polemiğe girmek değil” dedi. AB Komisyonu ilk aşamada elde edeceği bilgilerle hukuk devleti açısından sistemik tehdit olup olmadığına karar verecek. Bu yapılırken Polonya ile düzenli ve kapsamlı diyalog devreye sokulmaya çalışılacak. Tehdit tespit edilmesi halinde Polonya’ya ‘hukuk devletiyle ilgili bir görüş’ iletilecek. Bir sonraki aşamada sorunun çözülüp çözülmediğine bakılacak. Sorunun sürmesi halinde Komisyon bir tavsiye yayınlayacak ve Polonya’ya belli bir süre verecek. AB gerekirse AB Antlaşması’nın 7’nci maddesinin devreye sokularak Polonya’nın oy hakkını askıya alabilir.  

Haberin Devamı

Bilgi notu: Ekimden bu yana görevde olan Polonya hükümeti, Anayasa Mahkemesi’nin atama ve oylama sisteminde değişiklik yapılmasını sağlayarak bu kurumun yasaları engelleme yeteneğini tırpanladı. Bunun yanı sıra kamuya bağlı radyo ve televizyonların tepe yöneticilerinin atanması ve görevden alınması da doğrudan hazine bakanına bağlandı. İktidarda olan Hukuk ve Adalet Partisi (PiS) lideri Jaroslaw Kaczynski ve Polonya Başbakanı Beata Szydlo, muhalifler tarafından yargı bağımsızlığı ve ifade özgürlüğü alanlarında ülkeyi geri götürmekle eleştiriliyor. 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!