AB’de ‘Türkiye’ye 3 milyar euro’ krizi

Güncelleme Tarihi:

AB’de ‘Türkiye’ye 3 milyar euro’ krizi
Oluşturulma Tarihi: Ocak 15, 2016 19:41

İtalya’nın, AB’nin mülteciler için Türkiye’ye söz verdiği 3 milyar Euro’luk mali yardımı bloke etmesi Brüksel-Roma hattında krize yol açtı.

Haberin Devamı

TÜRKİYE’ye mülteciler için taahhüt edilen 3 milyar euro ile ilgili kriz sürüyor. Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Jean Claude Juncker, İtalya Başbakanı Matteo Renzi’nin Türkiye’ye aktarılacak fonun bloke etmesini eleştirdi. İtalya ile Avrupa’nın geri kalanı arasındaki ruh halinin iyi olmadığını belirten Juncker, AB’nin 3 milyar Euro’yu bulmak zorunda olduğunun altını çizdi. Juncker, “Bu para Türkiye için değil Türkiye’deki Suriyeli mülteciler için. Henüz 3 milyara ulaşamadık. Bu AB’nin güvenilirliği ile ilgili bir konu, bu nedenle de önemli” dedi. Juncker, paranın daha önce verilen tarih olan 26 Ocak’a kadar tamamlanacağını beklediğini söyledi.

İTALYA İLE GERİLİM YÜZÜNDEN

İtalya, Türkiye söz konusu olduğunda olumlu tavrıyla dikkat çeken ülkeler arasında yer alıyor. Diplomatik kaynaklar, Roma’nın mali pakete ilişkin duruşunun doğrudan Türkiye’ye yönelik bir hamle olmadığı ve İtalya ile AB Komisyonu ve bazı birlik ülkeleri arasında yaşanan sorunlarla bağlantılı olduğu görüşünde. İtalya ile AB arasında bir süredir gerilim yaşanıyor. Renzi, enerji, bankacılık ve göçmenler üzerine yapılan son AB zirvesinde ve sonrasında, Almanya Başbakanı Angela Merkel’i ve AB’yi sert bir dille eleştirmeyi sürdürmüştü. Dünkü basın toplantısında Renzi’nin bu tavrını eleştiren Juncker, “Renzi AB’yi suçlamayı bırakmalı. Renzi’nin ki, kendisini çok severim, AB Komisyonu’nu her fırsatta aşağılaması yanlıştır” dedi. Juncker, Renzi’nin iç kamuoyuna oynadığını ima etti.

Bilgi notu

Haberin Devamı

Türkiye’ye söz verilen 3 milyar Euro’nun 1 milyarı AB bütçesinden karşılanacak. 2 milyar Euro ise üye ülkelerin bütçelerinden kaynaklanacak. Almanya en az 427 milyon euro ile katkı sağlayacak. Siyasi nedenlerden ötürü Türkiye’ye para aktarmayacağını bildiren Rum Yönetimi’nin, payına düşen 2.3 milyon Euro düzeyindeki kaynağı Ürdün ve Lübnan’a destek amacıyla kullanılmak üzere AB bütçesine aktarması kararlaştırıldı. Kaynağın, 2016-2017 döneminde kullanılması öngörülüyor.
 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!