ABD’den Ukrayna’ya Patriot sistemi

Güncelleme Tarihi:

ABD’den Ukrayna’ya Patriot sistemi
Oluşturulma Tarihi: Aralık 15, 2022 07:00

Savaşın başladığı şubat ayından bu yana Ukrayna’ya 19 milyar dolarlık askeri destek sağlayan ABD’nin bu kez Rus füzelerine karşı Patriot savunma sistemi vermeye hazırlandığı öne sürüldü.

Haberin Devamı

Rusya’nın Ukrayna’yı işgali onuncu ayını geride bırakmak üzereyken Rus ordusunun Ukrayna’daki altyapıyı yüzde 50 oranında yok etmesinin ardından bahis yükselten Washington’ın, Kiev yönetimine gelişmiş Patriot hava savunma sistemleri verme kararı aldığı iddia edildi.

KAYNAKLAR TEYİT ETTİ

Amerikan CNN televizyonu, Pentagon ve ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan üç kaynağın Ukrayna’ya Patriot yollanacağını teyit ettiğini bildirdi. ABD’nin Ukrayna’ya Patriot verme kararı öncesinde Polonya hükümeti Almanya’ya baskı yaparak elindeki Patriot bataryalarını Ukrayna’ya teslim etmesini talep etmişti. Almanya ise Alman askerleri tarafından kullanılacak Patriot’ların Polonya’ya konuşlandırılması şartıyla olur vermişti.

‘PUTİN’E TOKAT’ İDDİASI

Ukrayna’nın önde gelen askeri uzmanlarından Oleg Jdanov kararı yorumlayarak, “Washington yönetiminin Patriot kararı savaşın başından bu yana Rusya’daki Putin yönetimine indirilen en büyük tokat olacak. Hava savunma sistemi Ukrayna’da çalıştırıldığında Putin’in elinden siviller üzerinden Ukrayna yönetimine şantaj kozu alınmış olacak. Bu, Ukrayna üzerindeki hava sahasının resmen kapatılması anlamına geliyor” dedi.

Haberin Devamı

‘PAHALI SEÇENEK’ YORUMU

Başka askeri uzmanlar olaya daha farklı yaklaşarak, “Rusya zaten 10 Ekim tarihinden itibaren Ukrayna altyapısını savaş uçaklarıyla değil, uzun menzilli füze ve İran’dan temin ettiği “Şehid-136” kamikaze insansız hava araçlarıyla vuruyor. Patriot bataryasından fırlatılan her füzenin maliyeti ise yaklaşık 3 milyon dolar civarında. Dolayısıyla ucuz Rus füzelerini vurmak için pahalı bir seçenek” yorumunda bulundu. 

‘YENİ FÜZELERE’ HAZIRLIK

Bir başka görüş ise ABD’nin Patriot sistemi hamlesinin Ukrayna’daki mevcut duruma yönelik değil değil, yakında Rusya’nın İran’dan temin edeceği yıkıcı gücü yüksek balistik füzelere karşı hazırlık amacı taşıdığı üzerinde duruyor. Ukrayna Dışişleri Bakanı Drimtiy Kuleba’nın da, “Uzun menzilli Patriot hava savunma sistemleri savaşın bir sonraki aşaması için bize lazım olacak” açıklaması dikkat çekti. ABD’nin Ukrayna’ya Patriot füzeleri vermesi haberiyle ilgili Rusya tarafından resmi açıklama yapılmadı.

Haberin Devamı

Öte yandan Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, ABD’nin Ukrayna’ya Patriot sistemlerini sevketmesi halinde, bunların Rusya için meşru hedef olacağını söyledi. Peskov, iddiaların ABD tarafından onaylanmadığını vurgulayarak başka bir yorum yapmaktan
kaçındı.   

ABD’den Ukrayna’ya Patriot sistemi

UKRAYNA İLK DEFA TÜM RUS SİHA’LARINI VURDU

Rusya’nın Ukrayna’daki altyapıyı yok etmek amacıyla 10 Ekim’den bu yana sürdürdüğü acımasız hava saldırılarında dün bir ilk yaşandı. Rusya’nın Ukrayna başkenti Kiev üzerine gönderdiği 13 kamikaze dronun tamamı hava savunma birlikleri tarafından tespit edilerek hedeflerine ulaşmadan havada imha edildi. Ukrayna lideri Volodimir Zelenski, “Bu sabah düşman üzerimize 13 adet Şehid tipi dron yolladı. Kiev’deki hedeflerine ulaşmadan hava savunma birliklerimiz tarafından imha edildi. Ordumuzu tebrik ediyorum” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!