ABD’den Rakka’ya asker ve obüs

Güncelleme Tarihi:

ABD’den  Rakka’ya  asker  ve obüs
Oluşturulma Tarihi: Mart 10, 2017 00:47

ABD, Suriye’de DEAŞ’a karşı yapılan Rakka operasyonuna destek vermesi için 400 ek asker gönderdi. Askerler, PKK’nın uzantısı YPG’nin içinde yer aldığı SDG ile ortak çalışacak. ABD ordusu, M777 Howitzer obüslerini de Rakka’ya yakın konuşlandırdı. 

Haberin Devamı

ABD Savunma Bakanlığı Pentagon’un, ABD Başkanı Donald Trump’ın Suriye ve Irak’ta terör örgütü DEAŞ’ı ortadan kaldırmak için kendilerinden istediği planı geçtiğimiz ayın sonunda Beyaz Saray’a sunmasının ardından Amerikan ordusu, Suriye’ye ek askeri güç gönderdi. DEAŞ karşıtı Uluslararası Koalisyonun sözcüsü Amerikalı Albay John Dorrian, Suriye’de halihazırda bulunan 500 Amerikan askerine ek olarak 400 askerin daha gönderildiğini açıkladı. Dorrian, ek gücün deniz piyadeleri topçu birliğinden ve ABD ordusunun elit gücü Rangers’lardan oluştuğunu söyledi.

Washington Post, topçu birliğiyle birlikte M777 Howitzer obüslerinin yollandığını aktardı. Askerlerin sevkinin son birkaç günde tamamlandığını ifade eden Dorrian, gönderilen gücün Suriye Demokratik Güçleri (SDG) ve Suriye Arap Koalisyonu ile birlikte çalışacağını, cephenin ön hattında rol almayacağını söyledi. Ana omurgasını terör örgütü PKK’nın Suriye kolu PYD/YPG’nin oluşturduğu SDG ile ABD arasındaki bu işbirliğine Türkiye bir süredir tepki gösteriyordu.

Haberin Devamı

‘TÜRK ASKERİNİ CAYDIRMAK İÇİN’

Konuşlandırılan askerlerin Cibuti’den Kuveyt’e oradan da Suriye’ye aktarıldığını anlatan adı gizli kaynak, “Deniz piyadeleri operasyonda karşılaşılan bir sorunu çözecek. Her türlü hava koşuluna uygun ateş güçleri var” dedi. Hafta başında Amerikan Rangers birlikleri, SDG’nin kontrolündeki Menbiç’te ağır silahlı ve zırhlı araçları içinde görüntülenmişti. W.P.’a konuşan Pentagon kaynakları, ABD askerlerinin Menbiç’e konuşlandırılmasının sebebinin Suriye ve Türk birliklerini DEAŞ’a yönelik operasyonu olumsuz etkileyecek hamlelerde bulunmaktan caydırmak olduğunu söyledi. Reuters’a konuşan SDG’nin Sözcüsü Talal Silo, Rakka’ya operasyonu ile ilgili olarak, “SDG, Türkiye’nin Rakka taarruzunda rol almasını reddediyor” dedi. Bunu ABD’li yetkililere de ilettiklerini kaydetti. Silo ayrıca birkaç hafta içinde Rakka’nın kuşatılacağını da söyledi.

ABD’den  Rakka’ya  asker  ve obüs
RUS ASKERİNDE YPG ARMASI

Haberin Devamı

Suriye hükümetine yakınlığıyla bilinen El Masdar haber sitesinin yayınladığı fotoğraflarda Menbiç çevresindeki Rus askerlerin üniformalarında YPG bağlantılı Menbiç Askeri Konseyi’nin armasının olduğu görüldü. Haberde SDG ile yapılan anlaşma çerçevesinde Menbiç çevresindeki köylerin kontrolünü Suriye ordusu alırken, onlara Rus güçlerinin eşlik ettiği belirtildi. Buna göre Kur Huyuk, Kurt Wayran, El-Bughaz, Ebu Hayj, and Jubb El-Hamra köylerinin denetimi Suriye rejimine geçti. Daha önce de Suriye’de Amerikan askerleri kollarında YPG arması taşırken görüntülenmişti.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!