ABD’den katliama bir açık çek daha

Güncelleme Tarihi:

ABD’den katliama bir açık çek daha
Oluşturulma Tarihi: Aralık 10, 2023 07:00

Birleşik Arap Emirlikleri’nin (BAE) BM Güvenlik Konseyi’ne Gazze’de acil insani ateşkes talebiyle sunduğu yasa tasarısının oylamasında veto için kalkan tek el BM’nin AB Temsilci Yardımcısı Robert Wood’un oldu.

Haberin Devamı

BAE’nin liderliğinde 97 ülkenin desteğiyle hazırlanan ve “Gazze’de derhal insani ateşkes, tüm rehinelerin koşulsuz serbest bırakılması ve insani yardıma erişimin sağlanması” çağrısında bulunan karar tasarısına 13 ülke destek verdi. İngiltere’nin “çekimser” kaldığı oylamada ABD “İsrail’in kendisini savunma hakkı olduğu” gerekçesiyle veto yetkisini kullandı.

İRAN’DAN UYARI

İsrail, ABD’ye teşekkür ederken Hamas yaptığı açıklamada ABD’nin kararını “halkımızı öldürmeye, daha fazla katliam ve etnik temizlik yapmaya doğrudan katılım” olarak değerlendirdi. Filistin Başbakanı Muhammed Iştiyye bunun “bir utanç ve işgalci devlete katliam, yıkım ve yerinden etme için verilen bir başka açık çek” olduğunu söyledi. İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, “Amerika savaşın devamını desteklediği sürece bölgenin durumunda kontrol edilemeyen bir patlama olasılığı var” açıklamasında bulundu.

Haberin Devamı

‘O KADAR KREDİNİZ YOK’

Öte yandan ABD merkezli yayın kuruluşu Politico, İsrail’deki ismi verilmeyen 3 yetkiliye dayandırdığı bir haberinde, “Joe Biden hükümetinin, İsrail’e Gazze’ye saldırılarını sonlandırması için yıl sonuna kadar süre verdiğini” iddia etti.

Haberde, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken’ın da 30 Kasım’da Tel Aviv’e vardığı İsrail ziyaretinde verilen bu süreyi vurguladığı ifade edildi. İsrailli yetkililerin Gazze’deki saldırılara ilişkin “aylar sürecek planlarını” Blinken ile paylaştığı bildirilen haberde, Blinken’ın “O kadar krediniz yok.” yanıtını verdiği öne sürüldü.

BIDEN’DAN ACİL 14 BİN TOP MERMİSİ

BM bünyesinde yapılan ateşkes çağrılarına karşı çıkan ABD, bir yandan da İsrail’e Gazze’deki savaşında askeri mühimmat sağlamayı sürdürüyor. ABD Başkanı Joe Biden yönetimi, Kongre onayı olmadan acil durum yetkisini kullanarak İsrail’e 14 bin top mermisi satışına izin verdi. ABD yönetimi, İsrail’in Gazze’deki saldırılarında kullandığı Merkava tankları için 45 bin merminin satışını onaylamasını talep etmişti. Değeri 500 milyon doları aşan potansiyel satış, Biden’ın Ukrayna ve İsrail’e yönelik finansmanı da içeren 110.5 milyar dolarlık askeri yardım talebinin dışında.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!