ABD’de Covid-19'la ilgili istihbarat raporunun gizliliği kaldırıldı

Güncelleme Tarihi:

ABD’de Covid-19la ilgili istihbarat raporunun gizliliği kaldırıldı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 24, 2023 17:35

ABD’de gizliliği kaldırılan bir istihbarat raporuna göre Covid-19 virüsünün Çin'deki Wuhan Viroloji Enstitüsü'nden yayıldığına dair doğrudan kanıt bulunamadı.

Haberin Devamı

ABD Kongresi'nin Covid-19 salgını ile ilgili komplo teorilerinde adı sıkça geçen Wuhan Viroloji Enstitüsü (WIV) hakkındaki istihbarat belgelerinin kamuoyuyla paylaşılmasına yeşil ışık yakmasının ardından, ABD Ulusal İstihbarat Başkanlığı Dairesi (ODNI), Covid-19 salgınının kökenine dair bir raporun gizliliğini kaldırdı. Rapora göre, ABD istihbarat kurumları virüsün bir laboratuvardan yayılma olasılığını göz ardı etmese de, virüsün kökenine dair kesin bir bulguya ulaşılamadı. Raporda, "Hem doğal veriler hem de laboratuvar verileri varsayımlara dayandığından veya çelişkili raporlama nedeniyle zorluklarla karşılaşıldığından, Merkezi İstihbarat Teşkilatı ve diğer istihbarat kurumları, Covid-19 salgınının kesin kaynağını belirleyemedi" denildi. ABD'deki tüm istihbarat kurumlarının "Covid-19'un biyolojik bir silah olarak geliştirilmediği konusunda" hemfikir olduğu belirtildi.

Haberin Devamı

GÜVENLİK AÇIĞI TESPİT EDİLEMEDİ

WIV ve Çin ordusunun, Covid-19'un ortaya çıkmasına neden olabilecek herhangi bir enfeksiyon üzerinde olmasa da, halk sağlığı için gerekli koronavirüsler üzerinde yapılan çalışmalarda işbirliği yaptığı hatırlatılan raporda, WIW'deki bazı bilim insanlarının pandemiden önce yeterli biyogüvenlik önlemlerini almadığının değerlendirildiği kaydedildi. Buna rağmen ABD istihbaratının, WIW'de Covid-19 salgınına neden olabilecek kesin bir biyogüvenlik zafiyeti tespit edemediği ifade edildi.

DÜNYADA ŞOK ETKİSİ YARATMIŞTI

Çin’in Wuhan kentinde 2019 yılında ortaya çıkan Covid-19 virüsü hızla yayılarak küresel bir salgın haline gelmiş, dünya genelinde yaklaşık 6 milyon 945 bin kişi Covid-19 nedeniyle hayatını kaybetmişti. Salgınla ilgili birçok komplo teorisi dile getirilirken, virüsün Wuhan'daki bir laboratuvarda üretildiği iddiaları kamuoyuna yansımıştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!