ABD'de ara seçimler: Obama iki cephede de kaybetti

Güncelleme Tarihi:

ABDde ara seçimler: Obama iki cephede de kaybetti
Oluşturulma Tarihi: Kasım 05, 2014 07:07

ABD'deki ara seçimlerde resmi olmayan sonuçlara göre Cumhuriyetçi Parti, Kongre'nin iki kanadında da çoğunluğu elde etti.

Haberin Devamı

ABD'li seçmenler, 435 üyeli Temsilciler Meclisi'nin tamamı, Senato'nun 36 sandalyesi ve 38 eyaletin valisi ile eyalet meclislerinin üyelerini belirlemek için sandık başına gitti. Senato'nun 100 sandalyesinden 36'sı için yapılan seçimlerde şu ana kadar Demokratlar 11, Cumhuriyetçiler ise 22 sandalyeyi kazandı. Böylece Senato'daki toplam sandalye dağılımında şu anda Demokratlar 45, Cumhuriyetçiler ise 52 sandalyeye sahip oldu. Bu sonuç, Cumhuriyetçilerin sekiz yıl aradan sonra Senato'da çoğunluğu elde etmesi anlamına geliyor.

Kongre'nin Temsilciler Meclisi kanadında da Cumhuriyetçiler yarışı önde götürüyor. Meclisin 435 üyesinin tamamı için yapılan seçimlerde, şimdiye kadar Cumhuriyetçiler 235, Demokratlar ise 160 sandalye kazandı.

Önceki Kongre döneminde mecliste çoğunluğa sahip olan Cumhuriyetçiler, beklenildiği gibi bu yeni dönemde de ağırlığını korumayı başardı.

Haberin Devamı

2016'yı nasıl etkileyecek (Tolga TANIŞ / WASHINGTON)

EN PAHALI SEÇİMLER
Bu ara seçimler, aynı zamanda ABD siyasetinin şimdiye kadarki en pahalı ara seçim kampanyası oldu. Center for Responsive Politics’e göre adaylar ülke genelinde seçilmek için yaklaşık 6 milyar dolar harcadı. CNN’in hesabına göre bu parayla 10 Ebola müdahale merkezi inşa edilebilir, 12 bin çocuk okula yollanabilir, 25 savaş uçağı alınıp üzerine bir de Hollywood filmi çevrilebilirdi.

KATILIM YİNE DÜŞÜK
Buna rağmen yine son gün anketlerine göre ABD seçmeninin sandığa gitme oranı da hayli düşük çıktı. 2010 ara seçimlerinde yüzde 39-42 çıkan oy kullanma oranı, dün gece de değişmedi. Oysa Demokrat Parti’nin bu seçimde belirlediği en önemli taktiklerden biri, şimdiye kadar oy kullanmamış olan özellikle siyah ve Latin seçmenlerin sandığa gitmelerini sağlayarak yeni seçmenler kazanmak ve oy kullanma oranını artırmaktı.

AJANDA NE OLACAK
Temsilciler Meclisi’nin ardından Senato’nun da Cumhuriyetçilerin eline geçmesinden sonra iki parti arasındaki en büyük fikir ayrılıklarının yaşandığı iklim değişikliği ve göçmen reformu gibi tasarıların yeni dönemde gündemden düşmesi bekleniyor. Onun yerine siber güvenlik gibi iki partinin de üzerinde uzlaştığı konularda geniş çaplı düzenlemelerin yapılması bekleniyor. İç politikada eli yasama sürecinde oldukça sıkışacak ABD Başkanı’nın, son iki yılında Anayasa gereği uhdesinde bulunan dış politikaya da daha çok ağırlık verebileceği görüşü dile getiriliyor.

Haberin Devamı

BIDEN'IN 2016 SEÇİMLERİNDEKİ ŞANSINI AZALTTI
Ara seçimler 2016 başkanlık yarışına hazırlanan adaylar açısından da önemli işaretler sundu. Demokratların Senato’da çoğunluğu kaybetmeleri, Başkan Yardımcısı Joe Biden’ın 2016 şansını azalttı. Diğer bir Demokrat Partili başkan aday adayı Hillary Clinton’a ise zemin kazandırdı. Kampanya, Cumhuriyetçi Parti’nin başkan aday adayları Florida Senatörü Marco Rubio, New Jersey Valisi Chris Christie ve Kentucky Senatörü Rand Paul’ü de öne çıkardı ve bu isimler arasındaki yarışı iyiden iyiye kızıştırdı.

BAŞKAN OBAMA'NIN EKİBİ DEĞİŞEBİLİR
2016 da tekrar aday olamayacağı ve Kongre’de güçlü bir desteği olmadığı için Başkan Obama, iki yılı ‘Topal Ördek’ olarak geçirecek. Obama’nın Kongre’nin daha az rol oynayacağı bir ajanda belirlemesi bekleniyor. Başkan’ın, danışman kadrosunda da değişikliğe gidebileceği konuşuluyor. Ocak ayındaki “Birliğin Durumu” konuşmasından sonra başdanışman John Podesta, Beyaz Saray Genel Sekreteri McDonough ve Ulusal Güvelik danışman yardımcısı Ben Rhodes, değişebilecek isimler arasında sayılıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!