ABD: Suriye'de özerk bölgeleri tanımıyoruz

Güncelleme Tarihi:

ABD: Suriyede özerk bölgeleri tanımıyoruz
Oluşturulma Tarihi: Mart 16, 2016 21:19

ABD Dışişleri Bakanlığı Suriye'deki siyasal durumla ilgili çok önemli açıklamalarda bulundu. Bakanlık açıklamasında ABD'nin Suriye'deki herhangi bir özerk bir bölgeyi tanımıyoruz ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

ABD Dışişleri Bakanlığı, Suriye’de özerk yada yarı özerk bir Kürt yönetimini tanımayacağını açıkladı. 

Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Mark Toner, başkent Washington’da düzenlediği günlük basın toplantısında, ABD’nin Suriye’de özerk yada yarı özerk bir Kürt bölgesini tanımayacağını, Suriye’nin bütünlüğünden yana olduklarını söyledi.

Toner, Suriye'nin bütünlüğünü koruyacak bir yönetimi desteklediklerini ifade ederek, şöyle devam etti: "Bu durum, Cenevre'de bulunan ilgili tarafların birlikte tartışması ve karar vermesi gereken bir durum. Daha geniş anlamda da Suriye halkı tarafından kabul edilmelidir."  Toner, "Eğer Suriyeliler bir araya gelir ve federal bölgelere bölünmek isterse buna da karşı çıkar mısınız" şeklindeki soru üzerine ise "Bu, Suriyelilerin kendilerinin vereceği bir karardır" diye konuştu.

Mark Toner, Suriye’nin toprak bütünlüğü ve birliğini koruyacak bir siyasi oluşumu desteklerini kaydederek, özerk bölgelerin oluşmasının buna engel teşkil edeceğini dile getirdi.

'RAHATSIZ EDİCİ BİR EĞİLİMİN PARÇASI'
Mark Toner, Barış için Akademisyenler inisiyatifi tarafından hazırlanan “Bu suça ortak olmayacağız" bildirisine imza attıkları için, terör örgütü propagandası yapmakla suçlanan ve  tutuklanan akademisyenlerle ilgili bir soruyu da yanıtladı. Toner,  “Bu davranışları rahatsız edici bir eğilimin parçası olarak görüyoruz. Resmi görevliler, güvenlik görevlileri, yargı makamları meşru haklara karşı politik olarak kullanılıyor. Demokratik toplumlarda, politik görüşler cesaretlendirilmeli, susturulmamalı. Daha önce de bir çok kez söylediğimiz gibi, Türk yetkilileri, kendi anayasalarında da belirtilen evrensel demokratik değerlere saygı duymaya çağırıyoruz" diye konuştu. Toner, Türkiye'de süregelmekte olan eleştirel seslere, gazetecilere, akademisyenlere karşı uygulanan girişimlerin endişe verici olduğunu söyledi.

'SURİYE'NİN GELECEKTEKİ YAPISINA SURİYELİLER KARAR VERECEK'
Öte yandan Suriye Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Beşar el-Caferi de Cenevre'de düzenlediği basın toplantısında konuya değindi. Beşar el-Caferi, “PYD’nin Suriye’nin kuzeyinde federasyon ilan etmeye hazırlandığına ait bir soruya BM’nin cevabı nettir, bütün Suriyeliler toprak bütünlüğünün önemini gayet iyi biliyor. Suriye’nin gelecekteki yapısına Suriyeliler karar verecek. Ben bu konuda açıklama yapmayacağım” dedi. / Zafer Atamer - Cenevre DHA

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!