ABD, Rus casuslarının fazlalığından şikayetçi

Güncelleme Tarihi:

ABD, Rus casuslarının fazlalığından şikayetçi
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 28, 1999 00:00

Haberin Devamı

Rusya Başbakanı Sergei Stepaşin, elindeki yüklü dosyayla Washington'da temaslara başlarken, ABD Yönetimi, Moskova'dan sayıları neredeyse Soğuk Savaş dönemi düzeyine ulaşan casus sayısını azaltmasını istedi.

ABD'nin Rus casuslarından duyduğu rahatsızlığı, Moskova'daki ABD Büyükelçisi James Collins tarafından Rusya'nın bir numaralı güvenlik danışmanı Vladimir Putin'e iletildi. Collins'in, Washington'un bu talebini ilettiği ve aksi takdirde ABD'deki Rus temsilcilerin sayısında indirim yapılacağı uyarısında bulunduğu haber verildi.

Collins'in bu uyarısı, Washington'un iki Rus casusunu, Moskova'nın da bir ABD casusunu sınırdışı etmesinin ardından geldi. Putin ile görüşmesi sırasında Collins, her geçen gün daha agresif bir durum alan ABD'deki Rus casusluk faaliyetlerinin son bulması gerektiğini söyledi. Collins, ABD'deki Rus istihbarat elemanlarının sayısının Soğuk Savaş dönemi düzeyine çıktığını da söyledi.

Rusya'nın, Washington, New York ve San Francisco'da temsilcilikleri bulunuyor. ABD'deki 120'yi aşkın Rus diplomatın casusluk faaliyetlerinde bulunduğu tahmin ediliyor.

Washington'da temaslarına başlayan Rusya Başbakanı Stepaşin'in derdi ise para bulmak. Amerikan şirketlerinin ülkesine yatırım yapması için ‘pembe bir tablo’ çizmeye özen gösteren Stepaşin, resmi temaslarına başlamadan önce, ülkesinin yatırımcılar için çekici hale getirileceği vaadinde bulundu ve ‘Rusya'da asla komünizme dönülmeyecek’ diye konuştu.

Kosova'nın, Rusya'nın Batı ile ilişkilerine darbe vurduğunu, ancak Soğuk Savaş'ın bir kez daha yaşanmayacağını belirten Stepaşin, komünizmin ve komünistlerin Rusya'da iktidar olamayacağını, buna kimsenin izin vermeyeceğini vurguladı.

Rusya Başbakanı, Başkan Bill Clinton ve Yardımcısı Al Gore ile biraraya gelecek. Stepaşin'in ziyareti sırasında, IMF'nin Moskova için 4,5 milyar dolarlık yeni bir borç paketini onaylaması bekleniyor.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!