ABD-İsrail arasında gizli istihbarat anlaşması

Güncelleme Tarihi:

ABD-İsrail arasında gizli istihbarat anlaşması
Oluşturulma Tarihi: Nisan 01, 2024 07:00

Washington ve Tel Aviv yönetimleri arasında 7 Ekim sonrasında gizli bir istihbarat anlaşması imzalandığı ve anlaşma üstündeki denetsizliğin ABD Kongresi’nde rahatsızlık yarattığı belirtiliyor.

Haberin Devamı

ABD’de Joe Biden yönetiminin İsrail’e geniş kapsamlı bir silah satışı için onay verdiği haberlerinin çıkmasının ardından şimdi de iki ülke arasında imzalanan gizli bir istihbarat anlaşması Amerikan kamuoyunu meşgul ediyor. ABD Kongresi’nden birçok isim 7 Ekim’den sonra Washington ve Tel Aviv arasında imzalanan mutabakatın Gazze’deki sivillerin ölümüne ve sivil altyapının zarar görmesine neden olan İsrail saldırılarını yönlendirmiş olabileceğinden endişe edildiği bildiriliyor.

‘ENDİŞELİYİM’

Amerikan Wall Street Journal gazetesinin haberine göre, ABD Kongresi’ndeki Demokratlar ve bazı insan hakları örgütleri söz konusu mutabakatın İsrail’in hangi operasyonlarına bilgi sağlanmasına neden olduğuna ilişkin yeteri kadar denetleme olmamasından şikâyetçi. Gazeteye konuşan Temsilciler Meclisi İstihbarat Komitesi Üyesi Demokrat Jason Crow, “istihbarat paylaşımının ABD değerleri ve ulusal güvenlik çıkarlarıyla tutarlı olmamasından” endişelendiğini dile getirirken, İsrail ve Hamas’ın sivil kayıplara ilişkin paylaştığı sayılarda “oldukça büyük tutarsızlıklar” olduğunu vurguladı.

Haberin Devamı

HAM İSTİHBARAT

Haberde ayrıca ABD istihbarat servislerinin her hafta “Gazze Krizinin Potansiyel Hatalı Eylemler Özeti” isimli bir rapor hazırladığı ve savaşın her iki tarafının da “silahlı çatışma kurallarına” yönelik muhtemel ihtarlarına dair kanıtlar topladığı belirtiliyor. Öte yandan WSJ’nin haberinde ABD istihbarat servislerinin İsrail’e temelde Hamas’ın silahlı kolunun liderlerinin konumlarını belirlemeye, rehineleri bulmaya ve İsrail sınırlarını kontrol etmeye yönelik bilgi sağladığı belirtildi. Habere göre, ABD, Gazze üzerinde istihbarat toplayan insansız hava araçlarından gelen canlı video yayınları gibi “ham istihbaratı” İsrail’in güvenlik teşkilatlarıyla paylaşıyor.

ATEŞKES GÖRÜŞMELERİ KAHİRE’YE TAŞINDI

İSRAİL ile Hamas arasındaki ateşkes görüşmeleri, Kahire’de devam edecek. Mısır medyasının aktardığına göre, daha önce Katar’ın başkenti Doha’da gerçekleştirilen müzakereler için İsrail hükümeti dün Kahire’ye bir heyet gönderdi. İsrail medyası, 4 gündür Tel Aviv ve Kudüs sokaklarında rehinelerin geri dönmesi için kalabalık prostestolar yapılırken, baskı altında kalan Başbakan Binyamin Netanyahu’nun müzakere heyetine “dolaylı görüşmelere devam etme” emri verdiğini yazdı. İsrailli yetkililer, Kahire’deki görüşmelere iç istihbarat servisi Şin Bet ve Mossad yetkililerinin bulunacağını açıkladı. Hamas’tan ise İsrail’in tavrına ilişkin Kahire’deki arabuluculardan haber bekleyecekleri açıklaması geldi. Daha önceki görüşmeler Hamas’ın İsrail askerlerinin Gazze Şeridi’nin tamamından çekilmesi yönündeki talebini gerekçe gösteren İsrail’in heyetinin çekilmesiyle sonlanmıştı.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!