ABD, İncirlik'teki F-15'leri çekti

Güncelleme Tarihi:

ABD, İncirlikteki F-15leri çekti
Oluşturulma Tarihi: Aralık 16, 2015 18:37

ABD ve Rusya, Suriye krizinde yürüttükleri işbirliğini genişletirken, Pentagon, geçen ay İncirlik Üssü’ne konuşlandırılan ve 6’sı Ankara’nın talebiyle, Rusya’nın ihlallerine karşı Türk hava sahasını korumak için görevlendirilen F-15’leri, 1.5 ay bile olmadan Türkiye’den çektiğini açıkladı.

Haberin Devamı

ABD ve Rusya’nın IŞİD’e karşı yürütülen mücadelede işbirliğini artırdığı ve Amerikan Dışişleri Bakanı John Kerry’nin salı günkü Moskova ziyareti sonrası iki ülkenin,Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ne IŞİD’in finans kaynaklarına yönelik ortak bir tasarı sunup New York’ta Suriye krizine diplomatik bir çözüm bulmak için toplantı organize ettikleri hafta, Amerikan Savunma Bakanlığı Pentagon, 6’sı geçen ay Türk hava sahasını korumak için İncirlik Üssü’ne gönderilen Amerikan F-15C savaş uçaklarının Türkiye’den çekildiğini açıkladı. Türkiye’nin talebiyle 6 Kasım’da gönderilen ve IŞİD karşıtı koalisyona destek için değil, spesifik olarak Türk hava sahasının korunması için görevlendirilen, havadan havaya savaşma kapasitesine sahip 6 adet F-15C ve 12 Kasım’da IŞİD karşıtı koalisyon kapsamında Suriye’deki yer hedeflerini bombalamak üzere İncirlik’e konuşlandırılan 6 adet F-15E uçağının 16 Aralık 2015 itibarıyla İngiltere’deki Lakenheath Üssü’ne dönecekleri belirtildi.

Haberin Devamı

EUCOM YAZILI AÇIKLAMA YAPTI
ABD’nin Avrupa’dan sorumlu ordusu EUCOM tarafından yazılı bir açıklamayla duyurulan kararın gerekçesine ilişkin herhangi bir yorum yapılmadı. Ancak Pentagon Sözcüsü Jeff Davis, F-15’lerin çekilmesi konusunda şunları söyledi: “Bu (konuşlandırma) hiçbir zaman ucu açık olarak planlanmadı. F-15C’lere bakarsanız, bunlar spesifik olarak Türk Hava Kuvvetleri’yle eğitim için görevlendirildi. Yaptıkları şeylerden biri de, Türklerle gelecekte hava devriyesi görevlerinin nasıl yürütüleceği konusundaki prosedürleri belirlemek için Türkiye’yle ikili anlaşmayı tamamlamaktı. Bu, eğer ihtiyaç olursa oraya hızlı bir şekilde dönüp harekete geçilmesini sağlayacak, geçerliliği devam eden bir anlaşma.”

TEK ODAKLANDIĞIMIZ IŞİD
Davis, uçakları geri çekme kararının ABD’nin Suriye’de Rusya’yla olan ilişkilerinin düzelmesiyle ilgili olup olmadığı yönünde bir soruya ise “Hayır, bu şekilde yorumlamazdım” diye yanıt verdi. Ancak Dışişleri Bakanı Kerry’nin salı günü Moskova’da Rus mevkidaşı Sergey Lavrov’la düzenlediği bir basın toplantısında sarf ettiği “ABD ve ortaklarının Suriye’de bir rejim değişikliği istemedikleri” yönündeki sözlerine ilişkin olarak “Savunma Bakanlığı olarak bizim tek odaklandığımız IŞİD’le mücadele. Hem Irak hem Suriye’de bunu yapıyoruz” diye konuştu.

Haberin Devamı

TÜRKLERLE PROTOKOL TAMAMLANDI
Davis, bu kararı Türk tarafına da ilettiklerini belirtirken, “Biz bu uçakları sadece hava devriyesi için değil, bunu yapabilme kabiliyetimizi göstermek için gönderdik. Şimdi orada olmayabilirler. Uzakta değiller. Yakın bölgedeler. Ve bunları hızlı bir biçimde konuşlandırma kabiliyetimizi sergiledik. Ayrıca şimdi elimizde Türkiye’yle prosedürlerin nasıl olacağına dair bir protokol de var” dedi. Ve Türkiye’nin hava sahası egemenliğine yönelik ABD taahhütlerinin ortaya konulduğunu söyledi.

CARTER NEDEN ANKARA’YA GİTMEDİ
Davis, salı günü İncirlik Üssü’nü ziyaret eden Savunma Bakanı Ash Carter’ın neden Ankara’ya gidip Türk yetkililerle bir araya gelmediğine ilişkin bir soruya, “Bu gezinin ana amacı ABD askerleriyle buluşmaktı. İncirlik’te kısa süreliğine bulundu, yaklaşık dört saatliğine yerdeydi. Gezinin tek amacı da buydu” dedi. Davis, pazartesi günü ABD Başkanı Barack Obama’nın Carter’ı IŞİD’le mücadeleye Ortadoğu ülkelerinden daha fazla destek bulması için gönderdiğini söylediğinin hatırlatılması üzerine ise “Evet, Irak Başbakanı Abadi’yle o yüzden bugün bir araya geliyor. Ama Türk durağı, ikili bir toplantı yapılacak biçimde tasarlanmadı ” demekle yetindi ve Carter’ın Ankara’ya neden gitmediğine açıklık getirmedi. F-15’leri çekme kararının Carter’ın İncirlik ziyaretinin ertesi günü duyurulmasını ise bir “tesadüf” olarak nitelendirdi.

Haberin Devamı

GEÇEN CUMA GEÇ SAATTE TAMAMLANDI
ABD Yönetimi, Türkiye’nin 24 Kasım’da Türk hava sahasını ihlal eden Rus savaş uçağını düşürmesinin ardından, Başkan Obama düzeyinde “Türkiye’nin hava sahasını koruma hakkına” vurgu yapmış ancak Hürriyet’e konuşan bir Pentagon yetkilisi, uçağın düşürülmesini “orantısız” ve “çok ağır” bir cevap olarak değerlendirdiklerini söylemişti. Davis, F-15’lerin geri çekilmesinin, ABD’nin Rusya ve Türkiye arasında yaşanan gerilimin bir parçası olmayı istemediği şeklinde yorumlanıp yorumlanamayacağı yönündeki bir soruya, “Bu olay Türkiye ve Rusya arasında bir mesele” diyerek cevap verirken, Hürriyet’e konuyla ilgili bilgi veren başka bir Pentagon yetkilisi, Davis’in bahsettiği, Ankara’yla varılan protokolün, 11 Aralık Cuma günü geç saatlerde tamamlandığını belirtti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!