ABD Büyükelçisi Flake açıkladı: Türk-Amerikan savunma işbirliği

Güncelleme Tarihi:

ABD Büyükelçisi Flake açıkladı: Türk-Amerikan savunma işbirliği
Oluşturulma Tarihi: Şubat 15, 2024 07:00

ABD Büyükelçisi Jeff Flake, bir haber sitesinde yayınlanan makalesinde ABD’nin Türk savunma sanayi arasında Ukrayna’da kritik rol oynayan 155 mm’lik mühimmatın üretimi konusunda yeni bir işbirliğini açıkladı.

Haberin Devamı

ABD’nin Ankara Büyükelçisi Jeff Flake, ülkesinin Utah eyaletinde yayın yapan ve Mormon Kilisesi’ne yakınlığıyla tanınan ‘Deseret News’ haber sitesi için ABD-Türkiye ilişkilerini kaleme aldı. “Her iki ülkede de hükümetler değişebilir ama coğrafya değişmez” diyen Flake, Türkiye’nin hem Ukrayna hem de Gazze krizinde ‘tam ortada’ durduğunu belirterek Washington için Ankara’nın jeostratejik öneminin altını çizdi. Türkiye ile her konuda aynı düşünmediklerini de dile getiren ABD’li büyükelçi, “Türkiye ile güçlü bir ilişki, ABD’nin çıkarınadır” ifadesini kullandı.

F-16’LAR ÇOK ÖNEMLİYDİ

ABD’nin Türkiye’ye 40 yeni F-16 savaş uçağı ile 79 modernizasyon kiti satışını onaylamasının da çok önemli ve anlamlı olduğunu kaydeden Büyükelçi Flake, Türkiye’nin hava kapasitesinin, NATO’nun gücü açısından kritik öneme sahip olduğunu aktardı. Süreçle ilgili “Kongre’deki eski meslektaşlarım, bu F-16 satışını gerçeğe dönüştürerek, bu önemli ilişkiyi yeniden canlandırma fırsatını yarattılar, doğru olanı yaptılar” ifadesini kullandı.

Haberin Devamı

TÜRK ŞİRKETTEN MÜHİMMAT HATTI

ABD’nin Ukrayna’ya sağladığı silah yardımının ardından kritik mühimmat stoklarının artırılması gerektiğini belirten Büyükelçi Flake, bir Türk savunma sanayi şirketi ile bu konuda ortaklık yaptıklarını açıkladı. Buna göre Savunma Bakanlığı Teksas’ta bir Türk savunma firmasından satın alınan üç mühimmat üretim bandı inşa ediyor. Flake’e göre gelecek yıl bu ortaklık sayesinde ABD’de üretilen 155 mm’lik mermilerin yüzde 30’unun bu fabrikalardan gelmesi bekleniyor.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!