ABD bilimsel araştırmada bir numara

Güncelleme Tarihi:

ABD bilimsel araştırmada bir numara
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 02, 1998 00:00

Haberin Devamı

UNESCO'nun yayınladığı Üçüncü Bilim Raporu, araştırma-geliştirme (Ar-Ge) alanında Amerika Birleşik Devletleri'nin tartışılmaz üstünlüğünü bir kez daha ortaya koydu. İşte çarpıcı 3 ölçüt:

1) ABD'nin bilimsel araştırmaya ayırdığı pay herkesten yüksek : milli gelirin % 2.5'i. Japonya'da % 2.3 Batı Avrupa'da ise % 1.8

2) Dünyada alınan patent sayısı açısından da ABD rakipsiz. Bilgisayar alanında alınan patentlerin % 67.4'ü, bio-teknolojilerde % 57.1'i, eczacılıkta da % 59.8'i Amerikan.

3) Dünyada yayınlanan bilimsel eserlerin % 38'i ABD kaynaklı. % 35.8'i Avrupa Birliği, % 10 kadarı da Japon.

Bir diğer önemli ölçüt de bu araştırmaların hayata geçirilmesi. İşte, yine ABD'den gelen 4 yeni müjdeli haber:

Kalp krizi riskini % 36 azaltan ilaç

ABD'de 5 yıldan bu yana yapılan bilimsel araştırmada geliştirilen ilacın kalp hastalığı riskini büyük ölçüde azalttığı açıklandı.

ABD Tıp Derneği Dergisi'nin son sayısında Teksas eyaletindeki bir hava kuvvetleri üssünün tıp merkezinde yapılan bir araştırmanın sonuçları aktarıldı. Yaşları 45-73 arasında değişen kolestrol düzeyleri normal ancak, yaşları, sigara tiryakilikleri veya kalıtımsal nedenlerle kalp hastalığına yakalanma riski bulunan 6.500 deneğe 5 yıl süreyle ‘Novastatin’ isimli ilaç verildi. Araştırma sonunda kalp rahatsızlığı riski altında bulunan deneklerde kan dolaşımını engelleyen pıhtılaşma ve dolayısıyla kalp krizine neden olan kolestrol yağlarının eridiği görüldü. İlaç verilen deneklerin kalp sorunları % 36 oranında azaldı.

Araştırma sonucunda kalp hastalarının şimdilik aşırı iyimserliğe kapılmamaları istenirken, çok sayısa kalp krizi ve hastalığını önleyebilecek ‘Novastatin’ isimli ilacın 1 yıllık faturasının 5 bin doları (Yaklaşık 1 milyar 330 milyon lira) bulduğu açıklandı. Kalp hastalığı riskini % 36 oranında azaltan ilaça karşı bu fatura bazı tıp uzmanları tarafından yüksek bulundu. Bu uzmanlar deneklere ilacın doktor kontrolünde verildiğini, genel nüfus içerisinde bu başarı oranına ulaşılamayacağını iddia etti. Bu uzmanlar, yapılan araştırmalarda tedavi gören hastaların ilaçlarını % 50 oranında düzenli aldığını hatırlattı.

Dil altında eritilen naneli migren hapı

Mİgren ağrısı çekenler için önemli bir buluş kabul edilen naneli ilaç, ABD'nin gıda ve ilaç dairesi FDA'den onay aldı. Bir kaç hafta içinde piyasaya sürüleceği belirtilen ilaç, dil altında eritilerek kullanılacak.

Kimyasal adı rizatriptan olan ve Maxalt-MLT adıyla piyasaya sürüleceği açıklanan ilacın, reçeteyle satılacağı, yetişkinler için hazırlandığı, migreni olanların % 66'sında ağrıları iki saat kestiği belirtildi.

Gribe karşı iğne yerine burundan sprey aşısı

ABD'de 1 ila 6 yaş arasındaki 1.602 çocuk üzerinde yapılan araştırma, burunlarına bir iki kez ‘flumist’ adlı sprey aşıdan sıkılan çocukların, grip virüsüne yakalanma olasılığının diğerlerine oranla 14 kez daha düşük olduğunu ortaya çıkardı. Focus dergisinin haberinde, grip virüsünün vücuda girmesini engelleyen sprey aşının, ateşli geçen orta kulak iltihaplarında etkisinin % 30 daha fazla olduğu belirtildi.

Beyin tümörüne karşı köpekbalığı ciğeri

ABD'de John Hopkins Tıp Araştırma Merkezi, köpek balığının karaciğer dokularından elde edilen ‘squalamine’ adlı bir maddenin, beyin tümörlerinin büyümesini önlediğini bildirdi. Merkezin araştırma sonuçlarını içeren raporu, ‘Journal Cancer Research’ adlı tıp dergisinde yayımlandı.

Rapora göre, squalamine maddesi, beyindeki kanser tümörlerini besleyen kılcal damarlardaki kan dolaşımını yavaşlatarak, tümörlerin beslenip büyümesini önlediği, sağlıklı hücrelere ve embriyonik oluşumlara zarar vermediği anlaşıldı.

Squalamine'nin, antibiyotik ve anti-kanser etkisi gösterdiği debildiriliyor. Tavşan ve fareler üzerinde yapılan çalışmalarda, squalamine'nin yeni kılcal damarların oluşmasını da yavaşlattığı belirtildi.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!