ABD : Adaylık kesin

Güncelleme Tarihi:

ABD : Adaylık kesin
Oluşturulma Tarihi: Aralık 05, 1999 00:00

Haberin Devamı

ABD Yönetimi'nin, 10-11 Aralık tarihlerinde yapılacak Helsinki Zirvesi'nde Türkiye'nin AB'ye tam üyeliğe aday olduğunun resmen ilanı konusunda artık ‘‘hiçbir’’ kuşkusu kalmadı.

Washington'da iyi haber alan kaynaklar Hürriyet'e ‘Türkiye’nin AB'ye tam üyeliği, Rauf Denktaş'ın New York'a gitmeyi kabul etmesinden sonra kesinlik kazandı. ABD, yoğun çabaları sonucu bu güvenceyi Brüksel'den aldı' dediler. Aynı kaynaklara göre, Clinton Yönetimi, AB ile yoğun temaslarından sonra, Ankara'ya, ‘Bu iş tamam. Helsinki’de hiçbir sürpriz olmayacak. Üyelik ilanı tamam. Türkiye'nin adaylığı dünyaya duyurulacak' mesajını verdi. Böylece, ABD, Eylül ayından bu yana yoğun olarak sürdürdüğü ‘Kıbrıs görüşmeleri başlasın’ çabalarında Ankara'yı yanına çektikten sonra uzun bir süredir direnen Rauf Denktaş'ı masa başına götürürken, Türkiye'ye de AB kapısının resmen aralanmasını da sağlamış oldu.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Avrupa Direktörü ve Başkan Bill Clinton'ın Özel Danışmanı Tony Blinken'in, üç gün önce, Türkiye'nin tam üyeliğe adaylığının Helsinki'de koşulsuz olarak onaylanması gerektiğini AB'ye duyurduğu öğrenildi. Tony Blinken, tam üyelik koşullarının, Türkiye'ye adaylık statüsü verildikten sonra ele alınması gerektiğini ve Ankara'nın da bunları yerine getirmekle yükümlü olduğunu söyledi.

KIBRIS OLUMSUZ ETKİLENİR

Öte yandan, İngiltere'nin Kıbrıs Özel Temsilcisi Sir David Hanney, Türkiye'nin AB aday ülke statüsüne alınmaması halinde Kıbrıs diyaloğunun olumsuz etkileneceğini söyledi.

New York'ta Denktaş ile Kıbrıs Rum lideri Glafkos Klerides arasındaki dolaylı ilişkilerin başlamasıyla ilgili BBC'nin sorularını yanıtlayan Hanney ‘Türkiye’nin AB yolu açılsa bile yakın gelecekte topluluğa katılma olasılığı yok. Hatta üyelik görüşmelerinin yakın gelecekte başlatılması mümkün değil. Türkiye'nin, AB aday ülke olma umudu kırılırsa, Kıbrıs konusunda başarı şansı olumsuz etkilenir.'



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!