78 ülkede görüldü... Maymun ÇiçeÄŸi'ne yakalananlar yaÅŸadıkları kabusu anlattı...

Güncelleme Tarihi:

78 ülkede görüldü... Maymun Çiçeğine yakalananlar yaşadıkları kabusu anlattı...
OluÅŸturulma Tarihi: Temmuz 29, 2022 10:24

Dünya genelinde hızla yayılan ve ABD ve Avrupa'yı alarma geçiren Maymun Çiçeği hastalığına yakalanan hastalar yaşadıkları süreci anlattı. Hastalığa İngiltere'de yakalanan Türk hasta Harun Tolunay ağlayarak acil servisten yardım istediğini belirtti ve "Kendi tükürüğümü bile yutamıyordum, o kadar yorgundum ki sadece yatıyordum" ifadelerini kullandı..

Haberin Devamı

78 ülkede 18 binden fazla insana bulaşan ve Dünya Sağlık Örgütünün 'acil durum' ilan ettiği Maymun çiçeği hastalığı yayılmaya devam ediyor. Hastalığı en son duyuran ülke Japonya olurken, Fransa ülkede bin 700 kişide maymun çiçeği virüsü tespit edildiğini açıkladı.

ABD dahil birçok ülke hastalığa karşı aşı çalışmalarına başlarken hastalığa yakalananlar acı tecrübelerini anlattılar.

"ATEŞİM ASLA DÜŞMEDİ"

Business Insider'ın ulaştığı hastalar arasında İngiltere'de yaşayan ve hastalığa yakalanan 35 yaşındaki Harun Tolunay da vardı. İngiltere'de hastaneye kaldırılan ve gördüğü tedavi sonrası iyileşen Tolunay, hastalık ilk belirti vermeye başladığında ateşinin asla düşmediğini belirtti ve "ibuprofen ve parasetemol gibi bana yardımı olacağını düşündüğüm tüm ilaçları denedim ama hiç birinin faydası olmadı. Daha sonra yardım almak için acil servisi aramaya karar verdim. Ama aradığımda acil servistekiler bana bunun acil bir durum olmadığını söyledi" dedi.

78 ülkede görüldü... Maymun Çiçeğine yakalananlar yaşadıkları kabusu anlattı...


"TELEFONDA AĞLADIM, KENDİ TÜKÜRÜĞÜMÜ BİLE YUTAMIYORDUM"

Haberin Devamı

Acil servisin verdiği cevap karşında şoke olduğunu belirten Tolunay "Telefonda ağladığımı çok net hatırlıyorum. Öleceğimi düşündüm çünkü yemek yiyemiyordum, su içemiyordum. Kendi tükürüğümü bile yutamıyordum, o kadar yorgundum ki sadece yatıyordum" ifadelerini kullandı.

78 ülkede görüldü... Maymun Çiçeğine yakalananlar yaşadıkları kabusu anlattı...


CİDDİ BİR DAMGALAMA SÖZ KONUSU

Matt Ford isimli bir başka hasta, semptomların ilk günlerde gribe benzediğini belirtti ve, "Ateşim vardı, çarşafları ıslatacak kadar terliyordum ve öksürüyordum. Bunlar yaklaşık 5 gün kadar sürdü." dedi.

Ford hastalıktan dolayı ciddi bir damgalama söz konusu olduğunu belirterek, "Sosyal medyada bana gerçekten çok kaba şeyler söylendi. Bunun gerçek dünyada da devam etmesinden korkuyorum" ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

KORKUTAN SÖZLER:SALGINI DURDURMAK AYLAR ALACAK

Nebraska Üniversitesi Küresel Sağlık Güvenliği Merkezi'nin eş direktörü Dr. James Lawler, hastalığın hızla yayılmasının önüne geçilmesinin kolay olmayacağını belirterek, "Salgını kontrol altına almamız aylar sürebilir. Umarım Dünya Sağlık Örgütü ve diğerleri bu konuda daha güçlü bir alarm durumuna geçer" dedi.

SaÄŸlık GüvenliÄŸi Merkezi Direktörü Tom Inglesby ise daha iyimser konuÅŸarak "Salgın konusunda silahsız ya da stratejisiz deÄŸiliz. Ancak salgının önüne geçmemiz için küresel olarak biraz daha çaba harcamamız gerekecek" dedi.Â

78 ülkede görüldü... Maymun Çiçeğine yakalananlar yaşadıkları kabusu anlattı...

MAYMUN ÇİÇEĞİ NEDİR, BELİRTİLERİ NELER?

Haberin Devamı

Maymun çiçeği, nadir görülen bir virüs. Çiçek hastalığına benzer bir hastalığa neden oluyor.Ancak maymun çiçeği görülen kişilerde hastalık daha hafif geçiyor ve uzmanlar bu durumda bulaşma olasılığının daha düşük olduğunu söylüyor. Virüs genellikle tropik yağmur ormanlarının yakınındaki Batı Afrika ülkelerinde görülüyor. Virüsün, Batı Afrika ve Orta Afrika olmak üzere iki ana türü var.
Haberin Devamı

Virüsün ilk belirtileri ateş, baş ağrısı, şişlikler, sırt ağrısı, kas ağrısı ve halsizlik.

Ateş düştükten sonra, genellikle yüzde başlayan ve daha sonra vücudun diğer bölgelerine, çoğunlukla avuç içlerine ve ayak tabanlarına yayılan bir döküntü gelişebiliyor.

Haberin Devamı

Çok kaşıntılı olabilen döküntü değişip bir kabuk oluşturuyor ve farklı aşamalardan geçtikten sonra düşüyor. Yaraları iz bırakabiliyor.

Virüs genellikle kendiliğinden geçiyor ve hastalık 14 ila 21 gün sürebiliyor.

NASIL BULAÅžIYOR? TEHLÄ°KELÄ° MÄ°?

Virüs, maymun çiçeğine yakalanmış başka bir kişiyle yakın temas halinde yayılabiliyor. Virüs vücuda deri sıyrıkları, solunum yolu, gözler, burun veya ağız yoluyla girebiliyor. Cinsel ilişki sırasında doğrudan temas yoluyla da bulaşabiliyor.

Virüs ayrıca bulaştığı maymunlar, sıçanlar ve sincaplar gibi hayvanlar ya da yatak takımı ve giysi gibi nesnelere temas yoluyla yayılabiliyor.

Virüse yakalananlarda vakaların çoğu hafif geçiyor. Virüs bazen su çiçeğini andırıyor ve birkaç hafta içinde kendi kendine yok oluyor.

Haberin Devamı

Ancak bazen daha şiddetli olabiliyor. Daha önce Batı Afrika'da ölümlere neden olduğu bildirilmişti.

(Haberin fotoğrafları Business Insider'ın röportajından alınmıştır)

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!