59 yıl önce Rumların katlettiği babası için AİHM’de adalet arıyor

Güncelleme Tarihi:

59 yıl önce Rumların katlettiği babası için AİHM’de adalet arıyor
Oluşturulma Tarihi: Haziran 10, 2022 07:00

Kıbrıs Türk’ü Fahri Onbaşı, 1963’te Rumların kurşuna dizip kör bir kuyuya attığı beş Türk’ten Turgut Onbaşı’nın oğlu. Babasının kemiklerinin bulunduğu 2013’ten bu yana Kıbrıs Rum yönetiminde katillerin yakalanması için mücadele verdi.

Haberin Devamı

Sonuç alamayınca geçen yıl Avrupa İnsan Hakları Yüksek Mahkemesi’ne (AİHM) başvurdu. Rum televizyonunda 68 Türk’ü öldürdüklerini itiraf eden 2 yaşlı Rum tetikçiyi görünce, “İşte katiller bunlar ve bunların arkadaşları” dedi. Fahri Onbaşı, Rum EOKA’lı teröristlerin silah zoruyla kaçırdığı Lefkoşa’daki evlerinde Hürriyet’e konuştu.

RUM YARGISI OYALADI

Fahri Onbaşı, çerçevelettiği parçalanmış el örgüsü çorapları göstererek, “2013’te Rum tarafında bir kuyudan babamın kemiklerini çıkarttılar, ‘İşte baban’ dediler. Geriye kemikler ve bir de parçalanmamış bu çorap kaldı. Babam şehit edildiğinde 11 aylıktım. Ben babamı hiç tanımadım” diye konuştu. Birleşmiş Milletler çerçevesinde Türk ve Rum kayıpları arayan Kayıp Şahıslar Komitesi’nin DNA testiyle bir araya getirdikleri kemiklerden kimlik tespiti yapıldığını belirten Fahri Onbaşı, Rum yönetiminde dava açmak istediklerini, ancak Rumların bürokratik engellemeleri nedeniyle başarılı olamadıklarını anlattı. Dosyayı 8 yıl bekleten Rum Başsavcılığı’nın geçen yıl bir rapor aldığını ve bu raporda AİHM’e başvuru yaptıklarını söyledi.

 

BAKMADAN GEÇME!