GeriSeyahat Dev parklar, bulvarlar sanki heykel galerisi
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Dev parklar, bulvarlar sanki heykel galerisi

Dev parklar, bulvarlar sanki heykel galerisi

Koray Tanberken, seyahati hayatının bir parçası haline getirenlerden. 50’ye yakın ülke gördü. Daha çok sakin ve bozulmamış coğrafyaları keşfetmek istiyor. Tanberken, Ukrayna’nın doğusundaki Donetsk şehrini anlatırken “Özellikle parkları ve bulvarları görülmeye değer” diyor.

İstanbul’da yaşayan endüstri mühendisi Koray Tanberken (37), doğa sporları, dalış, Latin dansları, yaşam koçluğu ve fitness’la ilgileniyor. Ayrıca teknolojiyi yakından takip ediyor. Hayatında en çok yeri seyahat alıyor. Her sene ortalama 7-8 kez yurtdışına çıkıyor. “Gezip gördüğüm yerleri anlatan bir kitap yazmak istiyorum” diyor.
Ukrayna’nın Donetsk şehrine gidiş nedenine gelince: “Londra, New York, Tokyo gibi metropollerin birçoğunu gördüm. Artık sakin şehirleri keşfetmeyi tercih ediyorum. Donetsk de onlardan biriydi.”

EN MEŞHURU PUŞKİN BULVARI

Şehrin onu etkileyen taraflarını şöyle anlatıyor: “Donetsk, komşu Rusya’ya açılan pencere gibi. Kalmius Nehri’nin kıyısına kurulmuş park ve bulvarlar şehri. Çoğu Avrupa metropolüne parmak ısırtacak büyüklük ve güzellikte parklara sahip. Ayrıca kurucusu İngiliz olduğu için bu kültürün izlerini şehirde görebiliyorsunuz.” Gezip görülecek yerlerin başında Avrupa’nın en büyük botanik bahçesi geliyor. “Çelik endüstrisi ile ünlü kent, yerel demirci ustalarının ellerinden çıkma dövme heykellerle bezeli. 17-19 Eylül’de Uluslararası Demirci Zanaatları Festivali düzenleniyor. Dövme Figürler Parkı da görülmeye değer. Ayrıca loş yürüyüş yolları, ışıl ışıl çeşmeleri, açık hava kafeleri ile dikkat çeken Şevçenko Parkı’na gidebilirsiniz. Bulvarların en ünlüsü Puşkin. Bulvar yeşil köşeleri, süslü heykelcikleri, çeşmeleri, cazip kafeleriyle ilgi görüyor.”
Konaklama seçenekleri için seyahatlerinde genellikle booking.com sitesinden yararlandığını söyleyen Tanberken, “Donetsk’te İngiliz mimarisiyle inşa edilen Liverpool Hotel’de konakladım. İsterseniz ev kiralayabilir veya kendi bütçenize uygun diğer seçeneklerden faydalanabilirsiniz” diyor. Gideceklere önerileri şöyle; “Şehirde yabancı dil bilgisi olanlar az sayıda. Eğer az da olsa Ukraynaca veya Rusça bilginiz yoksa iletişim sorunu yaşayabiliyorsunuz. Buna göre önlemlerinizi alın. Donetsk çok sessiz sakin bir şehir, trafik sorunu yok, hatta sokaklarda korna sesi bile duymanız imkansız. Her şey kurallı. İnsanlar bakımlı ve görselliğe önem veren bir profil çiziyor. Sokaklarda çok şık giyimli kişilere rastlıyorsunuz. Ayrıca eğlenmeye çok düşkün olduklarını da belirteyim.”

Harika bir çorba

Donetsk’te her ülkenin mutfağından seçenekler bulabilirsiniz: İtalyan, Fransız, Uzakdoğu… Ben bir kez seferinde Fas yemeği bile yedim. Yerel yemeklerden ise meşhur borsch çorbasını denedim. Çok lezzetliydi, herkese tavsiye ederim.

En sevdiği beş şehir: Prag, Roma, Paris, Tokyo, Donetsk
Seyahate hangi ulaşım aracıyla gider? Uçak
Seyahatte ne yer ne içer? Yerel yiyecek ve içecekler
Seyahatte nerede kalır? Otel
Kiminle seyahat eder? Yalnız bazen de arkadaşlarıyla
Seyahatten ne alır? Buzdolabı magneti
Seyahatte ne okur? Roman
Seyahat çantasının vazgeçilmezleri neler? Fotoğraf makinesi, ipad

False