GeriSeyahat Bir ilke daha imzamızı attık
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Bir ilke daha imzamızı attık

Bir ilke daha imzamızı attık

Osmanlı gazetesi Mimar Sinan’ın hamamına sponsor.

Hürriyet bir ilki daha gerçekleştirdi ve ödenek yokluğundan dolayı bazı bölümleri harap vaziyette bulunan Topkapı Sarayı'nın restorasyonuna öncülük edecek bir kampanya başlattı.

700. yıl gazetesinden elde edilen ilán gelirinin bir bölümü Topkapı Sarayı'nın harem dairesinde bulunan 'hünkár hamamı'nın yenilenmesine harcandı. Bu iş için ayrılan mebláğ bir çekle 700. yıl gazetesinin yayınlanmasından önce sarayın müdiresi Dr. Filiz Çağman'a teslim edildi ve yapılan bu bağış 'hünkár hamamı'nın giriş kısmında bulunan tunç parmaklıkların dökülmüş vaziyette bulunan altın kaplamalarının yenilenmesine harcandı. Parmaklıkların kısa bir sürede altın varakla kaplanmasından sonra hamam, eski günlerindeki parlak ve şaşaalaı görünümünü yeniden kazandı.

16. yüzyılda Mimar Sinan tarafından yapılmış olan hünkár hamamı üzeri yarım küre ve beşik kubbelerle örtülü bir soyunma yeri, küçük bir soğukluk ve asıl hamam kısmı olmak üzere üç bölümden oluşuyor. Ayna taşları kabartmalarla süslü olan hamamda mermer bir banyo ve iki kurna bulunuyor. Kurnaların üzerindeki zamanla dökülmüş olan altın yaldızlar da bu restorasyon sırasında yeniden işlendi.

Burası sarayın filimlere, romanlara, yabancı ressamların hayali tablolarına ve haremi konu alan daha birçok esere ilham vermiş olan en gizemli mekánlarındandı ama aslında cihan hükümdarlığı eden bir padişahın kullanımı için hiç de büyük sayılmayacak bir alana inşa edilmişti. Aradan geçen uzun yıllar boyunca ödenek yokluğu yüzünden bakımsız kalmış, altın yaldızlı tunç parmaklıkları kararmış, çinileri parlaklığını kaybeder hale gelmişti. Hamam, ilk günlerindeki debdebesine restorasyondan sonra yeniden kavuştu.

Hürriyet'in ve 700. yıl gazetesine ilán veren diğer kuruluşların da ortak eseri olan Topkapı Sarayı'nın hünkár hamamı restorasyonunu sarayda bu kampanya çerçecesinde yapılacak daha birçok yenileştirmeler izleyecek.

False