Zemheri ne zaman bitiyor? 2023 zemheri bitiş tarihi

Güncelleme Tarihi:

Zemheri ne zaman bitiyor 2023 zemheri bitiş tarihi
Oluşturulma Tarihi: Ocak 19, 2023 17:01

Halk takviminde kış mevsiminin belli bir dönemi için kullanılan 'zemheri ayı' terimi, sıcaklık dalgalanmasının fazla olduğu bir kısmı sonbahara bir kısmı kışa benzeyen bir dönem olarak dikkat çekiyor. Halk tarafından 22 Aralık'ta başladığına inanılan zemheri ayının biteceği araştırılıyor. Peki, 2023 zemheri ne zaman bitecek? Zemheri ayı ne zaman çıkıyor?

Haberin Devamı

22 Aralık ile 30 Ocak arasındaki 40 günlük dönem, zemheri ayı olarak ifade ediliyor. Dolayısıyla zemheri ayının bittiğini söyleyebiliriz. Zemherinin en belirgin özelliğinin ise bir kısmı sonbahara bir kısmı ise kışa benzediği için sıcaklık dalgalanmasının fazla olması olduğu söyleniyor.

Öte yandan zehmeri, Arapça kış anlamına gelen "zem" ile Farsça uğultu anlamındaki "harir" kelimelerinin birleşmesi ile oluşmuştur. Meteoroloji uzmanlarına göre, zemherinin ilk yarısında hava sıcaklıklarında dalgalanmalar yaşanır. 17-18 derece olan sıcaklıklar birkaç gün sonra 4-5 dereceye kadar iner. Dolayısıyla Zemheri ayı hastalıkların fazlaca görüldüğü aydır. Kış, eski dilde zemheri ismiyle de anılırdı.

 

Haberle ilgili daha fazlası: