TERAVİH NE ZAMAN KILINACAK 2023: Son teravih namazı hangi gün kılınacak?

Güncelleme Tarihi:

TERAVİH NE ZAMAN KILINACAK 2023: Son teravih namazı hangi gün kılınacak
Oluşturulma Tarihi: Nisan 18, 2023 19:01

Teravih namazı vakitleri ile milyonlarca Müslüman Ramazan ayı boyunca ibadetlerini idrak etmeye devam ediyor. Mübarek Ramazan ayının son günlerine girilirken son teravih namazı ne zaman kılınacak sorusu, pek çok kişinin araştırdığı konu olmaya devam ediyor. Arefe günü teravih kılınır mı sorusu gündemde yer almaya devam ediyor. Ramazan ayının önemli ibadetleri arasında yer alan teravih namazı, Ramazan ayının son gününe girilirken gündemde yer almaya başladı. Yatsı namazından sonra kılınan teravih namazının ne zaman biteceği bayrama az bir zaman kala araştırılan konular arasında yerini aldı. Diğer yandan teravih namazı nasıl kılınır sorusu da ibadetlerini tam ve eksiksiz yerine getirecek olanların odaklandığı konulardan oldu. Peki, teravih namazı kaç rekat, ne zaman kılınır? Peki, Arefe günü teravih kılınır mı? İşte detaylar…

Haberin Devamı

Geçtiğimiz yıl getirilen kısıtlamaların ardından bu yıl teravih namazını camilerde kılma imkanını elde eden pek çok vatandaş, arefe günü teravih kılınır mı sorusuna cevap arıyor. Bayrama az bir zaman kala vatandaşlar, son teravih namazı ne zaman kılınacak sorusuna cevap aramaya başladı. Peki arefe günü teravih namazı kılınır mı? İşte, o detaylar

SON TERAVİH NE ZAMAN KILINACAK? AREFE GÜNÜ TERAVİH KILINIR MI?

Son teravih namazı 19 Nisan Salı günü (yarın) kılınacak. Arefe günü ise teravih namazı kılınmayacak.

TERAVİH NAMAZI NASIL KILINIR?

Teravih namazı, iki rekâtta bir ya da dört rekâtta bir selam verilerek toplamda yirmi rekât olarak kılınır. Hasta veya yorgun olanlar, yirmi rekâtın tamamını kılmakta zorlanırlarsa, bu fazileti kaçırmamak için teravih namazını sekiz rekât olarak da kılabilirler. Zira Peygamber Efendimiz şöyle buyurmuştur: “Faziletine inanarak ve mükâfatını umarak Allah rızası için ramazan gecelerini (teravih vb.) ibadetlerle geçiren kimsenin geçmiş günahları bağışlanır.” (Buhari, Teravih, 1 (2008); Müslim, Namaz, 173 (759).

Haberin Devamı

Teravih namazı, yatsı namazının son iki rekât sünneti kılındıktan sonra eda edilir, yatsıdan önce kılınması caiz değildir. Vitir namazı ise genellikle teravihten sonra kılınır.

Teravih namazı her iki rekâtta bir selamla kılınacaksa sabah namazının sünneti gibi kılınır. Dört rekâtta bir selamla kılınacaksa, ikindinin sünneti gibi kılınır. Vaktinde kılınmayan teravih namazı sonradan kaza edilmez. Teravih namazının tamamı tek namaz hükmünde olduğundan bu namaz için baştan bir niyet yeterli ise de aralarda verilen selamdan sonra namazdan çıkılmış olduğundan yeniden namaza başlarken tekrar niyet edilmesi ihtiyata daha uygundur.

- Yatsı namazının farzı ve son sünneti kılındıktan sonra teravih namazına başlanır.

- Niyet ettim Allah rızası için teravih namazını kılmaya, bana uyanlara imam oldum" diye niyet ederek iftitah tekbirini alıp eller bağlanır.

-Sübhâneke okuınur.

-Sübhaneke'nin okunması bitince, Eûzü-Besmele, Fatiha ve bir sûre okunur. Rükû ve secdeleri yaptıktan sonra ikinci rekata kalkılır.

Haberin Devamı

- Besmele, fatiha ve bir sûre okuyup rükû ve secde yapılır ve oturulur. İkinci rekatın sonundaki bu ilk oturuşta "Ettehiyyatü, Allâhümme salli ve Allâhümme barik" okunur ve üçüncü rekata kalkılır.

- Üçüncü rekatın başında Sübhaneke okunur. Sonra Eûzü-Besmele, fatiha ve bir sure okunur. Sonra rükû ve secdeler yapılarak dördüncü rekata kalkılır.

- Besmele, fatiha ve bir sure okunur ardından yine rükû ve secdeler yapılıp oturulur.- Bu son oturuşta da Ettehiyyatü, Allâhüme salli, Allâhümme barik, Rabbenâ âtina ve Rabbena firli okuduktan sonra selâm verilir. Böylece teravih namazının ilk dört rekatı kılınmış olur.

- Bundan sonra ayağa kalkılarak tıpkı tarif ettiğimiz gibi dörder rekat kılınmaya devam edilerek yirmi rekat tamamlanır.

Haberin Devamı

- Sonra da vitir namazı kılınır.