Mülakat kalkacak mı? Kamuda mülakat sınavları hakkında önemli detaylar

Güncelleme Tarihi:

Mülakat kalkacak mı Kamuda mülakat sınavları hakkında önemli detaylar
Oluşturulma Tarihi: Eylül 26, 2023 17:30

Öğretmenlikte mülakatların kalkıp kalkmadığı son gelişmeler ile takip ediliyor. Yeni eğitim öğretim dönemi başlarken Bakan Tekin öğretmen mülakatları ile ilgili değerlendirmelerde bulunarak “Mevcut düzende öğretmenler KPSS sonrasında mülakat notuna göre atanıyorlar. Biz ise KPSS skorunun yüzde ellisi ve mülakat puanının yüzde ellisiyle bambaşka bir yapı oluşturmaya çalışıyoruz” dedi. Açıklama sonrası mülakat tartışmaları gündeme gelirken Cumhurbaşkanı Erdoğan konuyla ilgili kendisine sorulan soruya yanıt verdi. Peki, kamuda mülakat kalkacak mı? İşte, ayrıntılar.

Haberin Devamı

Kamuda mülakat sınavları kalktı mı, sorusu Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in geçtiğimiz günlerde yaptığı, "Öğretmen alımında yüzde 50 KPSS yüzde 50 mülakat uygulayacağız” açıklamasının ardından gündeme geldi. KPSS sınavı sonrası mülakatlara katılarak atamaları gerçekleşen öğretmenlerin mülakat tartışmaları sürerken Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan açıklama geldi. Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, " Elbette mülakat komisyonlarının objektif kriterlerle oluşturulması konusu da çok mühim bir konu." dedi. Peki, kamuda mülakatlar kalkacak mı, öğretmenlikte mülakat kalktı mı? İşte, o konu hakkında ayrıntılı bilgiler.

KAMUDA MÜLAKAT KALKACAK MI?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 78'inci BM Genel Kurulu'nda katıldıktan sonra New York'taki Türkevi'nde kritik temaslarda bulundu. Erdoğan, New York ziyareti ile ilgili Türkevi'nde gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Haberin Devamı

SORU: Kamuda mülakatın kaldırılması sizin seçim vaatleriniz arasındaydı. Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in geçtiğimiz günlerde yaptığı, öğretmen alımında yüzde 50 KPSS yüzde 50 mülakat uygulayacağız” şeklindeki açıklaması atama bekleyen öğretmen adaylarının tepkisine yol açtı. KPSS’ye ilaveten her türlü güvenlik soruşturmasına, mesleki yeterlilik ve sağlık araştırmasına evet ama mülakatlarda hakkaniyetli davranılacağına dair endişemiz var” diyorlar. Benzer bir durum Polis Eğitim Merkezlerine öğrenci alımında da yaşanmış. Yeterli KPSS ve mesleki dayanıklılık puanına sahip adaylar 45-50 saniyelik mülakatlarla elenmiş. Onlardan da sitem dolu mesajlar geliyor. Mülakat kaldırılacak sözünün sahibi olarak bu eleştirilere ne diyorsunuz?

Biz, mülakatları görevin gerektirdiği zorunluluklar dışında kaldırmayı vadettik. Görevin gerektirdiği hallerde ise hakkaniyetle hareket edilmesi temel yaklaşımımızdır. Mülakatlar çok sınırlı ve çok özel meslek gruplarında gerekli olabilir. Elbette mülakat komisyonlarının objektif kriterlerle oluşturulması konusu da çok mühim bir konu. Konuyu ilgili bakanlarımızla yakın görüşüyor, çalışıyoruz. Ben Seçim vaatlerim içinde böyle bir söz verdiysem, bunu Milli Eğitim bakanımla, İçişleri Bakanımla görüşmek suretiyle, yeni bir yol haritasıyla ilerletiriz.

Haberin Devamı

BAKAN TEKİN AÇIKLAMIŞTI

Geçtiğimiz günlerde Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, CNN Türk’te katıldığı ‘Hafta Sonu’ programında Hakan Çelik’in sorularını yanıtladı. Tartışmalara neden olan öğretmen atamalarında mülakat sisteminin detaylarını anlatan Bakan Tekin, özetle şunları söyledi:

“Atama yaptığımız 128 alandan 17’si için öğretmenlerimiz ÖSYM tarafından Öğretmenlik Alan Bilgisi Testi’ne (ÖABT) tabii tutuluyorlar ve iki soru grubuyla karşılaşıyorlar. Birincisi alan bilgisi, ikincisi alan eğitimi bilgisi. Yani dersi öğrenciye verme yetkinliğine bakılıyor. Bu testlerde 30’lara kadar düşük ortalamalarla karşılaşıyoruz. Lisans programlarının alanına hâkim, başarılı bir öğretmen profili mezun etmesini istiyorum. Ben, kendi müfredatımı öğrencilerle paylaşacak öğretmen istihdam etmek istiyorum. Dolayısıyla değişikliklerin lisans programlarında yer almasını istiyorum. Aksi halde bu sorunlar hep gündeme gelecektir.

Haberin Devamı

Komisyon üyeleri karşılarına hangi adayın çıkacağını bilmeyecek. Aday kendi cevaplarını imzaladığı bir metinle teslim edecek. Kamera kaydı da olacak. Bu kadar tedbire rağmen bizim düşünemediğimiz başka bir önlem düşünen varsa önerilere açığız.”