Karbon Allotropları nelerdir, özellikleri nedir? AYT Kimya sorusu karbon allotropları sorusunun yanıtı!

Güncelleme Tarihi:

Karbon Allotropları nelerdir, özellikleri nedir AYT Kimya sorusu karbon allotropları sorusunun yanıtı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 18, 2023 14:40

YKS Alan Yeterlilik Sınavı (AYT) 18 Haziran'da sona erdi. Sınav çıkışı adaylar AYT sınav sorularını değerlendirdi. Dikkat çekenler arasında karbon allotropları ayt kimya sorusu yer aldı. Peki, Karbon Allotropları özellikleri nelerdir? AYT Kimya sorusu karbon allotropları sorusunun yanıtı!

Haberin Devamı

2023 YKS sınavı AYT oturumunda çıkan karbon allotropları türü sorusu adaylar tarafından merak konusu oldu. En çok zorlanılan sorulardan olduğu söylenen karbon allotropları özellikleri nedir, ne demek araştırmaları hız kazandı. karbon allotropları ayt kimya bölümü sorularında yer aldı. Peki, karbon allotropları özellikleri nelerdir? AYT sınavında çıkan karbon allotropları sorusunun yanıtı!

Karbonun Allatropları Nelerdir?

Atomlar 3 boyutlu uzay düzleminde farklı şekillerde dizilmektedirler. Bu nedenle aynı elementin kimyasal özellikleri aynı olurken fiziksel özelliklerinde farklılıklar oluşmaktadır. Bu duruma allatropi adı verilmektedir. Karbon allatropları 4 tane olarak bilinmektedir. 4 farklı karbon allatropu şunlardır:

- Elmas: En iyi bilinen karbon allatropu elmastır. Karbon atomları yüz merkezli kübik kristal yapınım varyasyonu olarak kafes biçiminde düzenlenmiştir. Bir elmasta bulunan her karbon atomu bir tetrahedrondaki diğer 4 karbona kovalent olarak bağlanmaktadır. Tetrahedronlar birlikte sıfır bağ açısı gerinimine izin veren sandalye konformasyonunda 6 halkalı karbon halkalarından oluşan bir üç boyutlu bağ oluşturmaktadır. Bu durum elmasın inanılmaz derecede güçlü olmasına sebep olmaktadır.

Haberin Devamı

- Fulleren: Fulleren C60 ismi ile bilinmektedir. C 60 atomunun bir araya gelmesi ile oluşmaktadır. Kozmetik, ilaç alanında, pil ve yakıt hücre olarak, elektronik kamera ve floresan görüntüleme tüpü gibi farklı pek çok alanlarda kullanım imkanına da sahiptir.

- Grafit: Karbon doğal allatropu grafit olmaktadır. Bir maden olan grafit yumuşak bir yapıya sahiptir. Yağsı ve ince levhalar halinde bükülme özelliğine sahip olan grafit bir karbon mineralidir.

- Grafen: Grafen karbonun diğer allatropu olmaktadır. Grafitin tek katlı olanına grafen adı verilmiştir. 2004 yılında bulunmuş olan grafen çok önemli bir maddedir. Grafen üretimi biraz maliyetli olsa da kullanımı oldukça yaygındır.

Karbon Allotropları özellikleri nelerdir?

- Sertlik ve yüksek ışık dağılımı sergileyen karbon allatropu elmastır. Bilinen en doğal mineral ve kesme, delme işlemlerinde yarı iletken bir malzeme olarak uygulamalar bulunur.

Haberin Devamı

- Tek bir düzlemde düzenlenmiş karbon atomu tabakası grafen olmaktadır.

- Karbonun içi boş bir küre, elipsoid veya tüp şeklini aldığı karbon allatropu fullerenlerdir.