Kara para nedir? Kara para aklama ne demek? MASAK'tan önemli uyarılar

Güncelleme Tarihi:

Kara para nedir Kara para aklama ne demek MASAKtan önemli uyarılar
Oluşturulma Tarihi: Kasım 04, 2023 09:37

Kara para ifadesi, belirli dönemlerde haberlere konu olması dolayısıyla merak ediliyor. Kara para, genellikle yasadışı veya düşük şeffaflıkla elde edilen geliri ifade eden ve çoğunlukla suç faaliyetlerinden kaynaklanan para anlamına gelir. Kara para, kaynağı belirsiz veya izlenemez olduğu için genellikle yasalara aykırıdır ve genellikle vergilendirme, kara para aklama ve finansal suçlarla ilişkilidir. Peki, kara para nedir? Kara para aklama ne demek? İşte, MASAK'tan kara para aklama hakkında önemli uyarılar

Haberin Devamı

Kara para, çeşitli suç faaliyetlerinden elde edilebilir. Bunlar arasında uyuşturucu kaçakçılığı, insan kaçakçılığı, terörizmin finansmanı, kumarhane kara para aklama, yolsuzluk, vergi kaçakçılığı, kara borsa işlemleri, sahtekârlık ve diğer organize suçlar yer alabilir. Bu aktivitelerin ortak bir özelliği, elde edilen gelirin yasalara uygun kaynaklardan gelmediği ve genellikle izlenemez hale getirilmeye çalışıldığıdır.

KARA PARA AKLAMA NE DEMEK?

Kara para aklama, kara paranın yasal bir görünüm kazanması için kullanılan yöntemlerin bütünüdür. Kara para aklama yoluyla, suç geliri yasal gelir olarak gösterilir ve kaynağını gizlemek veya izlemeyi zorlaştırmak için çeşitli finansal işlemler ve karmaşık yapılar kullanılır. Bu şekilde, suç faaliyetlerinden elde edilen gelirin yasal bir kökeni olduğu izlenimi yaratılır.

Haberin Devamı

KAÇ ÇEŞİT AKLAMA YÖNTEMİ BULUNMAKTADIR?

Belirli bir sayı vermek mümkün değildir. Pek çok kişinin aklına gelmeyecek yöntemler kullanılabilir. Bu açıdan sınırsız sayıda aklama yöntemi vardır demek yanlış olmaz. Aklama yöntemleri ülkeden ülkeye, finansal sistemlerde kullanılan araçların çeşitliliğine bağlı olarak değişir. Ayrıca günümüzde yasadışı gelir elde edenler artık kendi paralarını kendileri aklamamakta, bu işte profesyonelleşen aklayıcıları kullanmaktadırlar. Aklama işiyle uğraşanlar işlerini çok iyi bilen muhasebeciler, bankerler, hukukçular, mali danışmanlar vs. olabilir. Bunların sağlam bir mesleki geçmişi vardır, çoğu sabıkasızdır, öncül suçla hiçbir alakaları yoktur. Hizmetlerine karşılık olarak komisyon, prim adı altında gelir elde ederler.

Sınırsız sayıda yöntemle aklama yapmak mümkün olmakla birlikte en çok kullanılan ve mücadele eden birimler açısından öğretici olabilecek nitelikte olan yöntemleri şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Fonların fiziken ülke dışına kaçırılması,
  • Şirinler (smurfing) yöntemi,
  • Parçalama (structuring) yöntemi,
  • Vergi cennetleri (off-shore),
  • Paravan (Kağıt üstündeki) ya da hayali şirketler,
  • Oto-finans borç yöntemi (Loan-back),
  • Döviz Büroları,
  • Kumarhane ve Gazinolar,
  • Nakit para kullanılan işyerlerinin işletilmesi (Göstermelik şirketler),
  • Sahte fatura (hayali ihracat),
  • Alternatif havale sistemleri (hawala vs.),
  • İnternet bankacılığı ve elektronik para,