Işkın otu nedir, neye iyi gelir, faydaları nelerdir?

Güncelleme Tarihi:

Işkın otu nedir, neye iyi gelir, faydaları nelerdir
Oluşturulma Tarihi: Mart 29, 2023 13:34

Işkın otu, faydaları ve lezzeti dolayısıyla dikkat çekiyor. Işgın otu, pazarlarda erişilebilen ve yemek yapılabilen ot türleri arasında yer almaktadır. Ekşi ve biraz da mayhoş lezzette olan ışgının kiviye yakın bir tadı vardır. Kabuğu muz gibi soyulduktan sonra genelde tuza batırılıp çiğ olarak yenir. Peki, ışkın otu nedir, neye iyi gelir, faydaları nelerdir? İşte, o detaylar

Haberin Devamı

Işkın otu, faydaları ve lezzeti ile pek çok yörede öne çıkıyor. Doğu'nun muzu olarak adlandırılan ışkın faydaları sayesinde tıbbi bitkiler arasında yer alıyor. Yaralara iyi geldiği bilinen ışkın otu farmakolojik araştırmalarda da çok sık kullanılıyor. Peki, ışkın otu nedir, neye iyi gelir? İşte, ışkın faydaları...

Işkın otu nedir?

Işkın otu, kuzukulağıgiller (Polygonaceae) familyasından 1000 – 4000 m yüksekliklerde yetişen, mayıs-haziran aylarında sarımsı beyaz çiçek açan, 40–150 cm boyunda, çok yıllık, otsu bir ravent türüdür.

Işkın otu nerede yetişir?

Güneybatı Asya'nın ılıman ve subtropikal bölgelerinde (Türkiye, Suriye, İsrail, Filistin, Ürdün, Lübnan, Ermenistan, Azerbaycan, Irak, İran, Afganistan ve Pakistan) yayılım gösterir ve Türkiye'de yabani olarak yetişen tek ravent (Rheum) türüdür.

Haberin Devamı

Işkın otu nedir, neye iyi gelir, faydaları nelerdir

Işkın otu nerelerde kullanılır?

Türkiye'de bahar sonu yaz başlangıcında (yöresine göre değişkenlik gösteren bir aylık sürede: nisan sonu, mayıs ayı, haziranın ilk yarısı) çiçek durumunun lifli sapları dağ köylülerince yükseklerden/yaylalardan toplanıp Doğu Anadolu şehirlerindeki (özellikle Elazığ, Erzincan, Gaziantep,Tunceli, Hakkâri, Van) pazarlarda «ışgıncı» ya da «ışkıncı» denen satıcılar tarafından demetler hâlinde satılır. Kabuğu muz gibi soyulduktan sonra genelde tuza bandırılıp çiğ olarak yenir. Ekşi ve biraz da mayhoş lezzette olan ışgının kiviye yakın bir tadı vardır.

Hakkâri'de dondurma «uşkunlu dondurma» ya da «uçkunlu dondurma» olarak da değerlendirilir. Bitlis Adilcevaz'da turşusu yapılır. Tunceli'de ve Bitlis'te pişirilerek yendiği de olur. Erzurum'da sebze olarak değerlendirilir. Elazığ'da «ışgınlı yumurta» (ya da «ışkınlı yumurta» ve «ekşili ışgın», Van'da «kavurmalı uşgun ekşilisi» ya da «eşgili yemeği» adlı yemek yapılır.Işkın faydaları nelerdir?

Batı mutfağından aktarılan yemek tariflerinde keklerde, turtalarda ve pastalarda yer alır.

Haberin Devamı

Işkın otu nedir, neye iyi gelir, faydaları nelerdir

Işkın faydaları nelerdir?

Uçukları tedavi etmek için cilde uygulanır.

Kabızlık, ishal, mide ekşimesi, mide ağrısı, gastrointestinal (GI) kanama ve belirli GI teşhis prosedürleri için hazırlık dahil olmak üzere sindirim şikayetleri için kullanılır.

Ciltteki hemoroid veya yırtıklardan kaynaklanan ağrıyı azaltır.

Araştırmalar ışkın otunun, yüksek kolesterolü olan kişilerde toplam kolesterolü ve düşük yoğunluklu lipoprotein (LDL veya "kötü") kolesterolü azaltabileceğini göstermiştir.

Diş eti hastalığının tedavisine yardımcı olabilir.