Hollanda seçimleri 2023 | Dilan Yeşilgöz kimdir, kaç yaşında, nereli? İşte Hollanda Başbakan adayı Dilan Yeşilgöz-Zegerius'ün hayatı ve biyografisi!

Güncelleme Tarihi:

Hollanda seçimleri 2023 | Dilan Yeşilgöz kimdir, kaç yaşında, nereli İşte Hollanda Başbakan adayı Dilan Yeşilgöz-Zegeriusün hayatı ve biyografisi
Oluşturulma Tarihi: Kasım 23, 2023 00:43

Hollanda seçim sonuçları için oy sayımı işlemi başladı. Ipsos tarafından yayınlanan sandık çıkış anketine göre Frans Timmermans liderliğindeki Yeşil İşçi İttifakı’nın 26 sandalye, Dilan Yeşilgöz-Zegerius liderliğindeki Özgürlük ve Demokrasi için Halk Partisi’nin 23 sandalye ve Pieter Omtzigt liderliğindeki Yeni Sosyal Sözleşme’nin 20 sandalye kazanması bekleniyor. Yeşilgöz Zegerius, seçilmesi halinde ülkenin ilk kadın başbakanı olabilir. Dilan Yeşilgöz ülkede geçici hükümetin Güvenlik ve Adalet Bakanı olarak görev yapıyor. Peki, Dilan Yeşilgöz kimdir, kaç yaşında, nereli? İşte Hollanda Başbakan adayı Dilan Yeşilgöz'ün hayatı.

Haberin Devamı

Dilan Yeşilgöz-Zegerius kimdir, sorusu Hollanda seçimleri ile gündeme geldi. Hollanda düzenlenen erken genel seçimde, sandık çıkış anketine göre aşırı sağcı Özgürlük Partisi’nin 35 sandalye alarak seçimi kazanması bekleniyor. Parti'nin lideri olan Dilan Yeşilgöz'ün hayatı da seçim sonuçları beklenirken öne çıkan konulardan oldu. Ağustos 2023'ten bu yana Özgürlük ve Demokrasi için Halk Partisi lideri olarak görev yapan Yeşilgöz, Ankara'da doğdu. İşte, ayrıntılar.

Dilan Yeşilgöz kimdir?

Dilan Yeşilgöz–Zegerius 18 Haziran 1977'de Ankara'da doğdu. Ağustos 2023'ten bu yana Özgürlük ve Demokrasi için Halk Partisi lideri olarak görev yapan Hollandalı bir politikacıdır.

Özgürlük ve Demokrasi için Halk Partisi (VVD) üyesi olup, daha önce 2017-2021 yılları arasında Temsilciler Meclisi üyesi ve 2021-2022 yılları arasında Ekonomik İşler ve İklim Politikasından sorumlu Devlet Sekreteri olarak görev yaptı.

Haberin Devamı

Orta öğrenimini, 1991-1997 yılları arasında Amersfoort'taki Vallei Koleji'nde tamamlayan Yeşilgöz, daha sonra Vrije Universiteit Amsterdam'da sosyal ve kültürel bilimler okudu ve 2003 yılında Kültür, Organizasyon ve Yönetim alanında yüksek lisans derecesi aldı.

Yeşilgöz-Zegerius, 2014-2017 yılları arasında Amsterdam belediye meclisinde yer aldı. Yeşilgöz-Zegerius, 2017 genel seçimlerinde Temsilciler Meclisine seçildi. Başlangıçta partisinin adalet ve güvenlik sözcüsü olarak görev yaptı, ancak daha sonrasında iklim ve enerji politikası alanlarında çalıştı.

25 Mayıs 2021'de, Mona Keijzer ile birlikte görevden alınan üçüncü Rutte kabinesinde Ekonomik İşler ve İklim Politikasından Sorumlu Devlet Bakanı olarak atandı. 14 Ağustos'ta resmen VVD'nin parti lideri oldu.