GÜNEŞ TUTULMASI CANLI İZLE 2022: Parçalı Güneş tutulması canlı yayın izleme ekranı.. TÜBİTAK yetkilileri tutulmayı değerlendiriyor

Güncelleme Tarihi:

GÜNEŞ TUTULMASI CANLI İZLE 2022: Parçalı Güneş tutulması canlı yayın izleme ekranı.. TÜBİTAK yetkilileri tutulmayı değerlendiriyor
Oluşturulma Tarihi: Ekim 25, 2022 13:30

Güneş tutulması canlı yayın ile takip edilebilecek. Bulunduğu konum itibariyle bu tarihi ana tanıklık edemeyecek olan kişilerin dahil olabileceği Güneş tutulması canlı yayını, 12.40 itibariyle resmen başladı. İşte, TÜBİTAK yetkililerinin değerlendirmesiyle güneş tutulması canlı yayını hakkında detaylı bilgiler

Haberin Devamı

Güneş tutulması canlı yayını, öğleden sonra 15.00'a kadar devam edecek. Bu süreçte tutulma anına daha yakından tanıklık edilebilecek. Güneş tutulması canlı yayınını aşağıdaki link üzerinden izleyebilirsiniz.

GÜNEŞ TUTULMASI CANLI İZLE

25 Ekim Salı günü gerçekleşecek olan Güneş tutulması, 12.00-15.00 arasında izlenebilecek. Tutulma, illere göre farklılık arz edebilecek.

GÜNEŞ TUTULMASI CANLI İZLE 2022: Parçalı Güneş tutulması canlı yayın izleme ekranı.. TÜBİTAK yetkilileri tutulmayı değerlendiriyor

GÜNEŞ TUTULMASI NEDİR?

Bir yıl içinde Ay, Dünya çevresinde yaklaşık on iki kez dönmesine karşın, Ay'ın yörünge düzlemi ile Dünya'nın yörünge düzlemi arasında beş derece kadar bir açı olması sonucu, Ay her defasında Güneş'in tam önünden geçmez ve dolayısıyla bu çakışma seyrek olarak oluşur. Güneş (ve ay) tutulmaları, Ay’ın dairesel olmayan yörüngesi ve eksen eğikliği nedeniyle sadece tutulma mevsimlerinde meydana gelir ve her yıl en az iki, en fazla beş güneş tutulmasıyla sonuçlanır ve bunların en fazla ikisi tam tutulma olabilir. Bir tam tutulmanın tekrar aynı yerde olabilmesi için 360 ila 410 yıl gibi bir zamanın geçmesi gerekir.

Güneş tutulması, Ay'ın yörünge hareketi sırasında Dünya ile Güneş arasına girmesi ve dolayısıyla Ay'ın Güneş'i kısmen ya da tümüyle örtmesi sonucunda gözlemlenen doğa olayıdır. Tutulmanın olması için Ay'ın yeni ay evresinde olması ve Dünya'ya göre Güneş ile kavuşum halinde olması, yani yörünge düzleminin Dünya'nın Güneş çevresindeki yörünge düzlemi ile çakışması gerekir. Ay mükemmel bir dairesel yörüngede ve Dünya ile aynı yörünge düzleminde olsaydı, her yeni ayda tam güneş tutulması olurdu. Ayrıca Ay'ın yörüngesi, Dünya'nın Güneş etrafındaki yörüngesine göre yaklaşık 5 derece eğik olduğu için, gölgesi genellikle Dünya'yı örmez. Tam tutulmada, Güneş diski Ay tarafından tamamen örtülür. Parçalı ve halkalı tutulmalarda Güneş'in sadece bir kısmı gizlenir.

Haberin Devamı

TAM GÜNEŞ TUTULMASI

Ay'ın Güneş ile Dünya arasına girmesi ve Güneş diskini tümüyle örtmesi ile oluşur ve çok daha soluk olan Güneş tacı çıplak gözle görülebilir hale gelir. Tutulmaya ancak tam tutulma zamanında güvenli olarak çıplak gözle bakılabilir. Bu sırada gökyüzü, parlak yıldızlar ve gezegenler gözle görülebilecek kadar kararır. Tam tutulma, Dünya yüzeyindeki dar bir koridorda gözlenebilir.

Haberin Devamı

GÜNEŞ TUTULMASI CANLI İZLE 2022: Parçalı Güneş tutulması canlı yayın izleme ekranı.. TÜBİTAK yetkilileri tutulmayı değerlendiriyor

HALKALI GÜNEŞ TUTULMASI

Ay'ın çapı, Güneş'in diskinin çapının yaklaşık 400'de biridir. Ay'ın Dünya'ya uzaklığı, Güneş'in uzaklığının yine yaklaşık 400'de biridir. Bu yüzden Ay'ın Dünya'dan görünür büyüklüğü Güneş ile yaklaşık olarak aynıdır. Ancak gerek Dünya'nın Güneş çevresindeki, gerekse Ay'ın Dünya çevresindeki yörüngeleri tam daire olmadığından, Ay her tam kavuşumlu geçişte Güneş'i tam olarak örtmez. Bu durumda, Güneş diskinin Ay tarafından örtülmeyen kısmı, Dünya'dan halka şeklinde gözlemlenir.

PARÇALI GÜNEŞ TUTULMASI

Ay'ın Güneş'i kısmen örtmesi sonucunda oluşur. Her tam ve halkalı tutulma, parçalı tutulma olarak başlar ve tam kavuşumdan sonra yine parçalı tutulma halinde devam eder ve biter. Tam tutulma sırasında, tutulmanın tam olarak gözlenebildiği Dünya yüzeyindeki dar koridorun dışındaki geniş alanlarda, tutulma parçalı tutulma olarak görülür.

Haberin Devamı

GÜNEŞ TUTULMASINDA DIŞARI ÇIKILIR MI?

Güneş tutulmasında dışarı çıkılmasında herhangi bir mahsur bulunmamaktadır. Ancak çıplak bir gözle güneşe ve gökyüzüne bakmak, gözün zararlı ışınlarla doğrudan temasına neden olacağı için retinada olumsuz bir etkiye sebebiyet verebilecektir. Bu nedenle güneş tutulmasında dışarı çıkılması halinde mutlaka gökyüzü ile teması azaltmak gerekmektedir.

GÜNEŞ TUTULMASI GÜNEŞ GÖZLÜĞÜ İLE İZLENİR Mİ?

TÜBİTAK Gözlemevi, güneş tutulmasının güneş gözlüğü ile izlenip izlenmeyeceğine dair önemli bilgiler paylaştı.

Buna göre, parçalı tutulmayı gözleyebilmek için mutlaka özel üretilmiş Güneş filtresine sahip teleskoplar ya da "Tutulma Gözlüğü" kullanılması gerekecek. Aksi taktirde filtresiz olarak dürbün, teleskop vb optik bir alet ile Güneş’e doğrudan bakıldığında göz retinası ciddi zarar görmesi, muhtemel sonuçlar arasında yer alıyor.

Haberin Devamı

3D GÖZLÜKLE GÜNEŞ TUTULMASI İZLENİR Mİ?

Güneş tutulmasını izleyebilmek için özel filtreli gözlükler kullanılması gerekmektedir. 3D gözlükler içerisinde bu tip bir filtre bulunmamaktadır.