GeriSeyahat Bildiğimiz korkunç görüntülere rastlamadık
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Bildiğimiz korkunç görüntülere rastlamadık

Bildiğimiz korkunç görüntülere rastlamadık

Şener Yunusoğlu (65), Beyoğlu 19. Noteri. 20 senedir Taksim Meydanı’na bakan ofisinde çalışıyor. Ondan önce Burdur ve Adana’da görev yaptı. Eskiden pek seyahatle işi olmazmış, hatta Adana’dayken aldığı pasaportu bir kere bile kullanılmadan süresi dolmuş. Ama 50 yaşına bastığı gün, bir şeyler tık etmiş kafasında ve başlamış gezmeye.

Şimdi çoğunlukla Fest Travel’la dünyanın dört köşesine gidiyor, güzel fotoğraflar çekiyor. "Etiyopya’nın insanları çok güzel. Karakterleri bir yana, tipleri çok güzel. Maddi durumu ne olursa olsun, bütün kadınların saçları düzgün, ayağı çıplak bile olsa bakımlılar" diyen Yunusoğlu, Hürriyet Seyahat için Etiyopya gezisini anlattı.

Etiyopya deyince gözümde benim üç şey canlanır: Açlık, AIDS ve zamanında Amerika’dan elektrikli sandalye getirten ama ülkede elektrik olmadığı için onu kendine taht yapan kral...

- Açlık var, evet. Ama biz öyle korkunç görüntülere rastlamadık. AIDS de daha çok güneyde görülüyor. Oralarda tek hastalık AIDS değil ayrıca.

Tur programınızdaki kiliselerin sayısı beni çok şaşırttı. Etiyopya’da bu kadar çok kilise ummazdım.

- Etiyopya Hıristiyan dini açısından önemli bir yer. Hıristiyanlığı 4. yüzyılda kabul etmişler. Tüm dinlerle de yakından ilgililer. Dinin bu kadar çok karşımıza çıkmasının bir sebebi de, insanların aciz olması. Cehalet arttıkça, Tanrı’ya daha çok yakınlaşmak istiyorlar.
/images/100/0x0/55eaf033f018fbb8f8a05ced

Addis Ababa büyük bir başkent mi?

- Çok değil. Ama güzel, planlı bir şehir. Etiyopya’nın en güzel yanlarından biri, yeşilin her yerde olması. Başkentin en ufak köşesi bile yemyeşil, her köşede begonviller var. Milli park gibi bir yer yani. Kelime anlamı yeni çiçek demek. Addis Ababa’da bir tepe var, oradan tüm şehri izleyebiliyorsunuz. Ulusal Müze de mutlaka görülmeli. Lucy’nin bir kopyası var orada. Lucy nedir derseniz; bulunmuş en eski insan iskeletlerinden biri. Etnografya Müzesi ve Aslan Evi de görmeye değer.

Aslan Evi ne?

- Aslan, Etiyopya’nın simgelerinden biri. Haile Selasiye’nin de iki yanında aslanlı resimleri vardır. Burası bir hayvanat bahçesi, ama içinde sadece aslanlar var. St. George Katedrali buradaki en büyük kiliselerden biri.

Doğu Afrika’nın en büyük açık pazarı olan Merkato’ya gitmişsiniz. Nasıldı?

- Fazla büyük! Bizim Mahmutpaşa ve Sultanhamam’ı andıran bir yer. Gerçekten çok kalabalık ve pis. Bence gidilesi bir yer değil.

Kutsal şehir Aksum’a gittiniz mi?

- Evet. Aksum, üç bin senelik Etiyopya uygarlığının beşiği. Etiyopya’nın en önemli kilisesi olan Meryem Katedrali ve en büyük dikilitaş burada. 10 Emir’in üzerinde yazılı olduğu tabletin Aksum’da olduğu rivayet ediliyor. Buradaki kiliseler gerçekten çok hoşlar. Başta farklı mimarileri ile sonra da içerdeki kutsal resimleriyle.

Etiyopya’da sadece kilise gezmediniz ama değil mi?

- Hayır. Gonder’de çok büyük bir kale-saray var mesela. Büyük bir alana yayılmış, birçok binası var. Fotoğraflara bakınca İrlanda’yı falan andırıyor. Bir de Etiyopya’nın en büyük gölü olan Tana’ya ve yakınındaki Mavi Nil Şelalesi’ne gittik. Tana’da birçok ada ve üzerlerinde bol sayıda kilise var. Bunlar sazdan yapılmış ve yuvarlak. Aksum’daki devasa granit Dikilitaş’ı anlatmış mıydım? Dikilitaşlar 5 bin sene boyunca kuzeydoğu Afrika’daki yerel yöneticilerin mezarlarında mezar taşı yerine kullanılmış.

Etiyopya’yı araştırırken 82 havaalanı olduğunu gördüm.

- Yollar çok parlak değil ama havaalanları var. Her yere uçakla gittik zaten. Bir veya iki kere otobüse bindik sadece. Uçuşlar 45 dakika ile üç saat arasında değişiyor. Bir kere de Tana Gölü’nden Gonder’e tekneyle gittik.

Günlük hayatın ritüellerine tanık oldunuz mu?

- Çok hoş bir kahve seremonileri var. Zaten biliyorsunuz, kahve Etiyopya’da çok önemli. Çiğ kahveyi önünüzde kavuruyorlar ve kendi aletleriyle öğütüyorlar. Sonra da kendi usulleriyle pişirip özel kulpsuz fincanlarında servis ediyorlar. Mırraya benzer köpüksüz bir kahve bu. Hilton’da da var, sokakta da. Kahvenin yanında da muzdan yapılmış, hafif alkollü bir içki ikram ediyorlar.

En sevdiği 5 yer

Buenos Aires Angkor Wat Vietnam Özbekistan Meksika-Guatemala

seyahatte ne okuyor

Genellikle yolculukta kitap okumuyor.

ne dinliyor

Seyahatte müzik dinlemiyor. Ama Fest’le yolculuklarda otobüste birlikte söylüyorlar.

ne giyiyor

Sağlığına dikkat ediyor ve çok özel olmadıkça yabancı yemekleri sadece merakını tatmin etmek için denemiyor.

ne yiyor, ne içiyor

Kot veya keten pantolon, gömlek, spor ayakkabı. Akşamları daha özenli giyiniyor.

neyle seyahat ediyor

Uçakla.

nerede kalıyor

Turla gittiğinde lüks otellerde kalıyor. Kişisel tercihi, yatağı rahat, konumu merkezi olan oteller.

kimle seyahat ediyor

Fest Travel’daki tur arkadaşları ve vakti olduğunda onunla gelen öğretmen eşi.

çantasının olmazsa olmazları

Ecza kiti, fotoğraf makineleri ve ekipmanları, kazak, su ve bardak, kolonya.
False