Barajlara gölge topu

Güncelleme Tarihi:

Barajlara gölge topu
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 21, 2015 13:45

Ankaralı girişimcinin, Türkiye’de ilgi görmeyen projesi ABD’de hayata geçti. ‘Gölge topu’ adlı siyah plastik toplar, barajlardaki suyun buharlaşarak boşa gitmesini önlüyor.

Haberin Devamı

Ankaralı girişimci ve iş adamı Erkan Koca'nın uzun süredir üzerinde durduğu ekolojik proje, ABD'de uygulanınca Türkiye'de de ilgi uyandırdı. Koca, ABD'nin California eyaletine bağlı Los Angeles kentinin susuzluk sorununu çözmek için büyük barajlardan birini, 96 milyon tane siyah plastik topla doldurdu. ABD'de ‘gölge topu’ olarak adlandırılan cisimler, barajlardaki suyun buharlaşarak boşa gitmesini önlüyor. Gölge toplarının suyun bulunduğu alanı yüzde 92-93 oranında kapatarak buharlaşmayı engellediğini ifade eden Koca, “Bu uygulama yapılırsa ülke olarak çok ciddi bir maddi kayıptan kurtuluyor ve suyu da kurtarmış oluyoruz. Daha çevreci ve pratik bir yöntem yok” dedi. Murat TEMİZER/AA

BARAJ SULARI BUHARLAŞIYOR

Uzmanlara göre, barajların doluluk oranları nisan-kasım ayları arasında dörtte bir oranında azalıyor. Bu azalış, buharlaşmadan kaynaklanıyor. Gölge topları, barajların yanı sıra atık su depoları, nükleer santraller, maden şirketleri ve havalimanlarında da kullanılabiliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!