‘Yurttaş Parası alan kamu yararına işlerde çalışın!’

Güncelleme Tarihi:

‘Yurttaş Parası alan kamu yararına işlerde çalışın’
Oluşturulma Tarihi: Ekim 16, 2023 11:21

Almanya’da ana muhalefetin büyük kanadı CDU, ‘Yurttaş Parası’ alanlara kamu yararına işlerde çalışma mecburiyeti getirilmesini önerdi.

Haberin Devamı

CDU Genel Sekreteri Carsten Linnemann, partisinin şu anda bu konuyla ilgili çalışmalar yaptığını ve gelecek yıl ilkbaharda somut girişimde bulunacaklarını açıkladı. Almanya genelinde yüz binlerce boş işyeri bulunduğunu hatırlatan Linnemann, çalışabilecek durumda olan işsizlerin çalışma ajansları tarafından kendilerine teklif edilen işyerlerini geri çevirmeleri durumunda ‘Yurttaş Parası’ ödemelerinde büyük ölçüde kesinti yapılmasını önerdi. Ayrıca 6 aydan fazla süre işsiz kalan ve ‘Yurttaş Parası’ alanlar ile Almanya’da kalabilme perspektifi olan sığınmacılara kamu yararına işlerde çalışma mecburiyeti getirilmesinden yana olduklarını da söyledi.

‘Yurttaş Parası alan kamu yararına işlerde çalışın’
İNSANLAR İŞSİZ KALACAK
Hükümet ortağı FDP, CDU’nun bu yöndeki planlarına sıcak bakarken, SPD ile Yeşiller ise karşı çıkıyor. Yeşiller Federal Meclis Grubu Başkan Yardımcısı Andreas Audretsch, böyle bir uygulamanın getireceği bürokratik yük ve işlemlerin üstesinden gelinemeyeceğine dikkati çekti. Ayrıca kamuya açık parkların veya başka yeşil alanların belirli şirketler tarafından temizlendiğini ve bu şirketlerin on binlerce insan istihdam ettiklerini belirten Audretsch, böyle bir uygulamayla bu insanların işsiz kalacaklarını hatırlattı. SPD Federal Meclis Grubu Çalışma Politikası Sözcüsü Martin Rosemann da böyle bir uygulamanın sorunu çözmeyeceğini söyledi. Sağ popülist AfD de CDU’nun planlarına destek veriyor. AfD’li Rene Springer, partisinin 6 aydan fazla işsiz kalanların kamu yararına işlerde çalışmasından yana olduğunu açıkladı. Almanya’da ‘Harz IV’ olarak bilinen İşsizlik Parası yerine 1 Temmuz 2023 tarihinden bu yana ‘Yurttaş Parası’ ödeniyor. İşsizlere fiyatına bakılmaksızın bir yıl boyunca oturdukları yerin kirasının yanı sıra ayda 449 Euro yerine 502 Euro ödeniyor.

 

BAKMADAN GEÇME!