‘Yıllarca bu yasayı bekledim, bana yardım et’

Güncelleme Tarihi:

‘Yıllarca bu yasayı bekledim, bana yardım et’
Oluşturulma Tarihi: Nisan 16, 2024 12:47

Almanya’ya çalışmak için gelen ilk kuşağın temsilcilerinden 85 yaşındaki Aysel Özçoban, çifte vatandaşlığa imkân sağlayan ‘Modern Vatandaşlık Yasası’yla ilgili milletvekili Canan Bayram’a “Ben bu yasayı bekledim. Şimdi vatandaşlık için müracaatımı yapacağım. Bana yardım et” dedi. Yeni yasanın ilk kuşak temsilcilerine kolaylık sağladığını söyleyen Bayram da “Senin müracaatınla bizzat ben ilgileneceğim” diyerek söz verdi.

Haberin Devamı

FEDERAL Meclis milletvekili ve avukat Canan Bayram (Yeşiller), Almanya’da 27 Haziran’da yürürlüğe girecek olan ve köken vatandaşlığını bırakmadan Alman vatandaşlığına geçmeyi sağlayan ‘Modern Vatandaşlık Yasası’nın tanıtım toplantılarına katıldı. Üç gün içinde iki ayrı toplantıda konuşan Canan Bayram, yasada yapılan değişiklikleri ayrıntılarıyla anlattı, katılımcıların sorularını yanıtladı. Berlin Türkiye Kadınlar Birliği’nde düzenlenen toplantıda konuşan Bayram, “Yasa, Türk vatandaşlığını bırakmadan Alman vatandaşlığını almaya imkân sağlıyor. İlk kuşak için de özel düzenlemeler yapıldı. Buna göre ‘misafir işçi’ statüsünde olanlardan dil, vatandaşlığa kabul testi ve gelir şartı aranmıyor” dedi. Bayram’ı dikkatle dinleyen 85 yaşındaki Aysel Özçoban bunun üzerine “1965 yılında Almanya’ya geldim. Üç çocuğum var. Daha önce geçebilirdim ama geçmedim çünkü Türk vatandaşlığını bırakmak istemedim. Bu yasayı bekledim. Türk vatandaşlığını bırakmadan Alman vatandaşlığı alabiliyorsam başvuracağım. Şimdi vatandaşlık için müracaatımı yapacağım. Vatandaşlık işlemleri için bana yardım et” diyerek Bayram’dan yadım istedi. Özçoban’ın yardım talebeni geri çevirmeyen Bayram da “Benim Kreuzberg’de seçim bürom var. Yasa yürürlüğe girince sen gel, birlikte formu dolduralım” dedi.

‘Yıllarca bu yasayı bekledim, bana yardım et’

Berlin Türkiyeli Kadınlar Birliği’nde düzenlenen toplantıda konuşan Bayram, yeni vatandaşlık yasasından yararlanılması gerektiğini kaydetti.

Haberin Devamı

‘BÜROMDA YAPALIM’
İnsanların uzun yıllardır bu yasayı beklediğini söyleyen Bayram “Aysel Teyze gibi herkes bu yasayı bekledi. Benim de çevremde çok sayıda kişi Türk vatandaşlığını bırakmamak için Alman vatandaşlığına geçmedi. Şimdi dileyen herkes geçebilecek. Yeni yasa, beş yılda, hatta gönüllü çalışmalar yapan ve iyi derecede Almanca öğrenenler için üç yılda vatandaşlığı almayı dasağlıyor” diye konuştu. Bayram, Bavul Kafe’de düzenlenen ve yaklaşık yüz kişinin katıldığı diğer toplantıda da vatandaşları bilgilendirdi. Berlin Senatosu, Berlin Cemevi ve Yatırım Bankası’nın (IBB) desteklediği ‘Katılım ve Meslekte Başlangıç’ projesi tarafından düzenlenen toplantıda “Yeni yasa Alman vatandaşlığına geçişte önemli bir heyecan yarattı. İnsanlar yeni yasadan yararlanmak istiyor. Bu da hem vatandaşlık alanlar için hem de Almanya adına bir kazanç. Geç de olsa yasanın çıkmasını çok olumlu buluyorum” diyen Bayram, bunun bir fırsat olduğunu belirtti.

‘Yıllarca bu yasayı bekledim, bana yardım et’

1965 yılında Almanya’ya gelen Gaziantepli 85 yaşındaki Aysel Özçoban Bayram’a “Ben formu dolduramam, sen yardım et” talebine Bayram “Söz senin formunu ben dolduracağım” dedi.
‘Yıllarca bu yasayı bekledim, bana yardım et’

Bavul Kafe’de gazeteci Ali Varlı’nın yönettiği toplantıda konuşan Bayram, sadece vatandaşlık yasasını değil, kalifiye iş gücü, ayrımcılık ile mücadele, oturum hakkı gibi konularda da katılımcıların sorularını cevapladı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!