Yeşiller’e ortaklık için yeşil ışık

Güncelleme Tarihi:

Yeşiller’e ortaklık için yeşil ışık
Oluşturulma Tarihi: Haziran 18, 2023 11:14

Programında köklü bir değişlik hedefleyen CDU yönetimi, 10 ayrı alanda komisyon kurulacağını açıkladı. Yeşiller’in kendileri için düşman değil rakip olduğunu söyleyen Merz, bu sözleriyle federal düzeyde Yeşiller’le ortaklık etmeye hazır oldukları sinyali verdi.

Haberin Devamı

ALMANYA’da ana muhalefetin büyük kanadı Hıristiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU), parti programında köklü bir değişiklik için toplumun çeşitli kesimlerinin temsilcileriyle Berlin’de bir araya gelerek önerilerini aldı. 26 Eylül 2021 tarihinde yapılan genel seçimleri kaybettikten sonra “Parti olarak kendimizi yenilemeliyiz” açıklamasında bulunan ve Temel İlkeler Programı’nda değişiklik için daha sonraki aylarda üyelerinin önerilerini alan CDU, hafta sonunda ‘kendilerinden olmayanları’ da dinledi. “CDU artık yeteri kadar iyi olmadığı için seçimleri kaybetti” diyen parti programından sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Carsten Linnemann, yeni programda halkın kendisini bulacağını söyledi.

Yeşiller’e ortaklık için yeşil ışık
REFAH ÖN PLANDA OLACAK
Gelecek yılın ilk yarısında karara bağlanması öngörülen programın somut şeklini alması için Berlin’de düzenlenen geniş kapsamlı etkinlikte, farklı sosyal kurum ve kuruluşlar ile sanayi temsilcilerinin, sendikaların ve çeşitli gençlik örgütlerinin de görüşleri alındı. Alman Sanayiciler Birliği (BDI) Genel Sekreteri Tanja Gönner, sosyal piyasa ekonomisine ağırlık verilmesini önerirken, “Pozitif kapitalizm refaha katkıda bulunur” dedi. Alman Yardım Kuruluşları Birliği’nden (Caritas) Eva Maria Welskop-Deffaa, herkes için refahın önemini vurguladı. Genç yaşlı, kadın erkek, fakir zengin demeden tüm insanların refahının ön plana çıkarılmasını önerdi. Genç Parlamento Girişimi Başkanı Ruben Giuliano da “Her kökenden insanın refahı” diye ekleme yaparak, CDU’nun nereden gelmiş olurlarsa olsun, kökenine bakılmaksızın tüm insanlara ulaşmasını gündeme getirdi. Giuliano, ‘Alman rüyasını’ CDU’nun programında görmek istediğini de söyledi.

Haberin Devamı

10 AYRI KOMİSYON KURULACAK
CDU’nun Temel İlkeler Programı’nın hazırlanması için 10 farklı komisyonun çalışmalar yaptığı açıklandı. Ekonomi, sosyal, göç, eğitim ve iklim koruması başta olmak üzere daha başka alanlarda da uzmanlar ile partililerin birlikte çalıştığı belirtildi. Özellikle de köklü bir vergi reformunun yanı sıra eğitimde başarı oranının artırılması için ilkokula başlayacakların Almanca dil testinden geçirilmesi gibi konular üzerinde de çalışıldığına dikkat çekildi.
İktidara yeniden talip olduklarını söyleyen CDU Genel Başkanı Friedrich Merz ise Almanya’da aşırı sağın Scholz hükümetinin yanlış politikası yüzünden güçlendiğini ileri sürdü. CDU’nun sağ popülist Almanya için Alternatif’le (AfD) bugün de yarın da gelecekte de kesinlikle ve asla işbirliği yapmayacağını yineledi. Yeşiller’in düşman değil rakip olduğunu söyleyen Merz, bu sözleriyle federal düzeyde Yeşiller’le ortaklık etmeye hazır oldukları sinyali de verdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!