Yeşiller’e güven diplerde

Güncelleme Tarihi:

Yeşiller’e güven diplerde
Oluşturulma Tarihi: Mart 25, 2024 10:52

Almanya’da silahlanmaya, nükleer santrallara en kararlı şekilde karşı çıkan parti Yeşiller’di. Maden ocaklarının kapatılmasında, çevre ve iklim korunmasında en çok ısrar eden parti Yeşiller’di. Silahsız barışa en fazla destek veren parti Yeşiller’di. Hâlâ da öyle... Ama değişen koşulların göz önünde bulundurulmaması, bazen de bulundurulması Yeşiller’i gözden düşürdü.

Haberin Devamı

Yeşiller’e güven diplerde
2019 yılında yapılan kamuoyu yoklamalarına göre Yeşiller’e güvenmeyenlerin oranı yüzde 25’ti.
8 Aralık 2021’den beri Sosyal Demokrat Parti (SPD) ve Hür Demokrat Parti (FDP) ile iktidarda söz sahibi olan Yeşiller’e güvensizlik yüzde 56’ya ulaştı.
2019 yılında “Yeşiller iyi politika yapıyor” diyenlerin oranı yüzde 18’i bulurken, bu oran şimdilerde yüzde 8’e düştü.
Evet...
Sol Parti’yi terk ederek ‘Birlik Sahra Wagenknecht’ (BSW) partisini kuran Sahra Wagenknecht, “Yeşiller, Federal Meclis’teki en tehlikeli partidir” suçlamasında bulunmaktadır.
Bavyera’da iktidarın büyük kanadı CSU Genel Sekreteri Martin Huber, ‘belirli ideolojiler peşinde oldukları’ gerekçesiyle Yeşiller’le kesinlikle iş birliği yapmayacaklarını söylemektedir.
Muhalefettekilerin bu ve benzer suçlamalarda bulunmaları, böyle bir yaklaşım sergilemeleri çok doğaldır.
Ama iktidar ortakları da Yeşiller’in bazı tutumlarından memnun değildir.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in 24 Şubat 2021’de Ukrayna’ya savaş açmasının ardından yaşanan enerji krizine rağmen Yeşiller, Almanya’da faaliyette olan son 3 nükleer santralın da Angela Merkel döneminde kararlaştırılan şekilde 31 Aralık 2021’de kapatılmasında ısrar etti.
Putin’in Almanya’ya doğal gaz ve petrol satışını durdurduğu ve enerji fiyatlarının birden fırladığı bir dönemde Yeşiller’in bunda ısrar etmesi, ortakları birbirine düşürdü.
Tabii halkın tepkisini de artırdı.
Her ne kadar SPD’li Şansölye Scholz, “Ne şiş yansın ne kebap” misali, küçük ortakların birbirlerine düşmelerine meydan vermemek için son üç nükleer santralın 15 Nisan 2022’de kapatılmasına karar verse de halk Yeşiller’i affetmedi.
Yeşiller’e olan güven azalırken, güvensizlik arttı.

Haberin Devamı

‘HALKTAN UZAKLAŞIYOR’
Doğa koruması, çevre koruması, iklim koruması partisi olarak bilinen Yeşiller’in yeni yapılacak bina ve konutlarda yüzde 65 yenilenebilir enerji tüketecek ısı sistemi monte edilmesinde ısrar etmesi partiye olan güveni iyice sarstı.
Yeşiller’li Federal Ekonomi ve İklim Koruma Bakanı Robert Habeck’in yalnız yeni binalarda değil, eski binalardaki ısınma sistemlerinin de 2028 yılına kadar yeni sisteme uygun şekilde değiştirilmesinde ısrar etmesi, “Yeşiller iyice halktan uzaklaşıyor” algısını artırdı.
Başta sağ popülist Almanya için Alternatif (AfD) olmak üzere CDU ve CSU’lu politikacılar da vatandaşın on binlerce Euro’ya mal olacak bu yeni sisteme geçme sisteminin altından kalkamayacağını dillerine dolayıp, halkı daha da körüklediler.
Evet...
Kalorifer Yasası tartışmaları da Yeşiller’e güveni sarstı.

Haberin Devamı

İLK 10’A BİLE GİREMEDİLER
Silahlanmaya karşı olan ‘Barış partisi’ Yeşiller’in, uzun menzilli Taurus seyir füzeleri de dahil Ukrayna’ya silah yardımının sürdürülmesine tam destek vermesi, yıllardır partiye oy veren çevrelerin de kafalarını karıştırdı.
İktidara geldikten kısa bir süre yapılan kamuoyu yoklamalarına göre ‘Almanya’nın en çok sevilen politikacıları’ sıralamasında ilk sıralarda yer alan Federal Dışişleri Bakanı Annalena Bearbock ile Federal Ekonomi ve İklim Koruma Bakanı Robert Habeck, daha sonraki dönemlerde ilk 10’a bile giremedi.
*
Alman aşırı sağcıların Berlin yakınlarındaki Potsdam kentinde bir villada buluşup, aralarında AfD’li ve CDU’lu bazı politikacıların da bulunduğu toplantıda, Alman vatandaşı da olsalar milyonlarca göçmen kökenliyi sınır dışı etme, hatta bir Afrika ülkesine sürgün etme planlarının ortaya çıkması üzerine düzenlenen protesto gösterilerine tam destek vermeleri Yeşiller’e güveni bir parça da olsa artırdı.
Yeni yıl itibariyle partiye yeni üye olanların sayısında artış kaydedildi.
Ancak nükleer santralların kapatılması ve Kalorifer Yasası tartışmaları öncesi o günlerde Almanya’da genel seçim olsa toplam oyların yüzde 20’den fazlasını alacağından hareket edilen Yeşiller’e destek yüzde 13’lere düştü.
Son kamuoyu yoklamalarına göre Almanya’da bu hafta sonu genel seçim olsa CDU/CSU’nun yüzde 31, AfD’nin yüzde 18, SPD’nin yüzde 16, Yeşiller’in yüzde 13, BSW’nin yüzde 6, FDP’nin yüzde 4, Sol Parti’nin yüzde 3 ve Özgür Seçmenler’in (FW) yüzde 3 oy alması beklenmektedir.
Ve bu veriler de 26 Eylül 2021’deki genel seçimlerde yüzde 25.7 oy alan iktidarın büyük kanadı SPD ile yüzde 11.5 oy alan küçük ortak FDP’nin işinin ve durumunun yüzde 14.8 oy alan Yeşiller’den çok daha kötü olduğunu da gösteriyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!