Yeşiller'de düşüşe devam

Güncelleme Tarihi:

Yeşillerde düşüşe devam
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 08, 2023 10:11

Almanya’da iktidar ortağı Yeşiller’in enerji krizi tehlikesine rağmen ülke genelinde faaliyette bulunan son 3 nükleer santralın da kapatılmasında ısrar etmesi ve Federal Ekonomi ve İklim Koruma Bakanı Robert Habeck’in 2024 yılından itibaren yeni inşa edilecek konutlarda yenilebilir enerji sistemi monte edilmesi için ağırlığını koyması, müsteşar Patrick Graichen’in bakanlığa ve bakanlığın parasal destek verdiği bazı kurum ve kuruluşlara kardeşlerini, yakınlarını ve tanıdıklarını yerleştirdiğinin ortaya çıkması Yeşiller’e güven kaybını neden oldu.

Haberin Devamı

26 Eylül 2021’de yapılan genel seçim öncesindeki kamuoyu yoklamalarına göre yüzde 25’le seçimlerden ‘en güçlü parti’ olarak çıkması beklenirken, partinin başbakan adayı Annalena Baerbock’un doktora tezinde intihal yaptığının ortaya çıkması üzerine seçmenlerin ancak yüzde 14.8’inin desteğini alan Yeşiller, son gelişmeler üzerine gözden iyice düşmeye başladı ve kendilerine umut bağlayan seçmenleri hayal kırıklığına uğrattı. Insa tarafından yapılan son kamuoyu yoklamasına göre, Almanya’da bu hafta sonu genel seçim olsa CDU/CSU yüzde 28, SPD yüzde 20, sağ popülist Almanya için Alternatif (AfD) yüzde 16, Yeşiller yüzde 14, FDP yüzde 9, Sol Parti yüzde 4 oy alacak. AfD, ‘üçüncü güçlü parti’ konumuna yükselirken, geçen yıl oy oranları yüzde 20’leri geçen Yeşiller yüzde 14’lere düştü.

Haberin Devamı

HABECK GÖZDEN DÜŞTÜ
Geçen yıl yapılan kamuoyu yoklamalarında Almanya’da ‘en sevilen politikacılar’ arasında ilk sıralarda yer alan Yeşiller’li Robert Habeck, son dönemlerde gözden iyice düştü. Almanya’da halkın yüzde 80’e yakını ve Yeşiller’i destekleyenlerin yüzde 60’ından fazlası partinin nükleer santralların kapatılmasında ısrar etmesini ‘yanlış’ bulurken, Habeck’in petrol ve gazla ısınma sistemine son verilmesi planı da güven kaybını tetikledi. Almanların yüzde 80’den fazlasının Habeck’in ısınma sistemi değişikliği planlarına karşı olduğu belirlendi. Geçen yıl ünlü Amerikan ‘Politico’ dergisinin ‘Yılın En Sevilen Politikacısı’ sıralamasında en başta yer alan Yeşiller’li Federal Ekonomi ve İklim Koruma Bakanı Robert Habeck, koalisyon ortağı FDP ile de sıkıntı yaşamaya başladı.

BAKMADAN GEÇME!